Tiedote 1.6.2020

Viileä toukokuu päätti tavanomaista lämpimämmän kevään

Toukokuu oli keskimääräistä viileämpi. Koko kevään, eli maalis-toukokuun keskilämpötilat olivat sen sijaan monin paikoin tavanomaista korkeampia, etelässä jopa harvinaisen korkeita.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 6–9 astetta ja maan pohjoisosassa enimmäkseen 3–6 astetta. Kuukauden keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata pitkän ajan keskiarvoja kylmempi, Lapissa lämpötila oli lähellä keskiarvoa.

Toukokuun ylin lämpötila, 24,5 astetta, mitattiin kuukauden 26. päivä Porvoon Harabackassa. Kuukauden alin lämpötila, -12,6 astetta, mitattiin kuun 1. päivä Sallan Naruskassa.

Sademäärä vaihteli toukokuussa noin 10 ja 60 millimetrin välillä. Kuukauden sademäärät olivat suurimmassa osassa maata joko lähellä tavanomaisia lukemia tai tavanomaista pienempiä. Maan pohjoisosassa, Pellon kirkonkylällä, Kuusamon Kiutakönkäällä ja Sallan Värriötunturilla, sademäärät olivat paikoin harvinaisen pieniä, eli näin vähäsateista on toukokuussa kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Vähiten kuukauden aikana satoi Pellon kirkonkylällä, 8,3 millimetriä.

Maan etelä- ja lounaisosassa sademäärät olivat sen sijaan paikoin tavanomaista suurempia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla kuukauden sademäärä oli harvinaisen suuri, siellä satoi kuukauden aikana 61,4 millimetriä.

Lunta oli Keski- ja Pohjois-Lapissa toukokuun lopulla vielä yksittäisillä asemilla yli 60 senttimetriä ja toukokuun viimeisenä päivänä vielä vajaat 50 senttimetriä. Lumensyvyys oli ajankohtaan nähden useilla mittauspaikoilla havaintoaseman mittaushistorian suurin tai yksi suurimmista. Syvin hanki oli toukokuun viimeisenä päivänä Kittilän Kenttärovassa, 48 senttimetriä, mikä on aseman 18 vuoden mittaushistorian suurin lumen syvyys toukokuun viimeisenä päivänä. Kittilän Pokassa lunta oli toukokuun viimeisenä päivänä 45 senttiä. Tämä on aseman 49-vuotisen mittaushistorian suurin lumen syvyys toukokuun viimeisenä päivänä.

Lämmin talvi muuttui kesää kohti kylmeneväksi kevääksi

Kevään, eli maalis-toukokuun, keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin viidestä plusasteesta Pohjois-Lapin reiluun kolmeen pakkasasteeseen. Keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista korkeampi. Etelärannikolla kevään keskilämpötila oli kuitenkin monin paikoin harvinaisen korkea, eli näin lämmintä on maalis–toukokuussa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Kevään keskilämpötilaa nosti maan etelä- ja keskiosan harvinaisen, paikoin poikkeuksellisen lämmin maaliskuu. Huhtikuu oli koko maassa lähellä keskiarvoja, ja toukokuu oli keskimääräistä kylmempi.

Kevään sademäärä vaihteli Länsi-Lapin noin 46 millimetristä Lounais-Suomen lähes 170 millimetriin. Maan etelä- ja länsiosassa sekä Pohjois-Lapissa sademäärät olivat paikoin harvinaisen suuria, eli näin paljon sataa keväisin keskimäärin kerran 10 vuodessa tai harvemmin. Muualla maassa sademäärät olivat joko tavanomaisia tai tavanomaista pienempiä. Pellossa kevään sademäärä jäi harvinaisen pieneksi (45,8 mm); edellisen kerran Pellossa on satanut kevään aikana näin vähän vuonna 1990.

Lisätietoja:

Viimeisen 30 vuorokauden sää

Ilmastotilastoja Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)