Tiedote 1.3.2011

Helmikuun loppupuoli harvinaisen kylmä

Helmikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Paikoin oli jopa harvinaisen kylmää. Myös koko talvi oli tilastojen valossa keskimääräistä kylmempi.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Paikoin oli jopa harvinaisen kylmää. Myös koko talvi oli tilastojen valossa keskimääräistä kylmempi.

Helmikuun keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan ja länsirannikon runsaasta -8 asteesta Lapin vajaaseen -18 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna koko maassa oltiin selvästi tavanomaista alemmissa lukemissa. Pienin poikkeama oli Ahvenanmaalla ja länsirannikolla, jossa poikkeama oli vajaat 5 astetta. Suurimmat poikkeamat löytyvät Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja Itä-Lapista, jossa oli yleisesti yli 7 astetta tavanomaista kylmempää.Koko maan keskilämpötila oli -15,2 astetta, mikä on 5,8 astetta alle pitkäaikaisen keskiarvon. Aiempiin helmikuihin verrattuna kuukausi sijoittuu suurimmassa osassa maata viimeksi kuluneen 50 vuoden ajalla tarkasteltuna 5-7 kylmimmän helmikuun joukkoon eli oli paikoin harvinaisen kylmä. Tätä kylmempi helmikuu on koettu suurimmassa osassa maata viimeksi vuonna 1994, Lapissa vuonna 1998.Helmikuu oli lämpöoloiltaan selvästi kaksijakoinen. Kuukauden jälkipuoliskosta muodostui suurimmassa osassa maata jopa poikkeuksellisen kylmä. Maan etelä- ja keskiosassa tämä oli kylmin helmikuun jälkipuolisko, joka on sattunut ainakin 50 vuoteen.Kuukauden ja koko talven alin lämpötila oli -41,8 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskassa 18. helmikuuta. Yhtä alhainen lämpötila on mitattu maassamme viimeksi tammikuussa 2006.

Sateet niukkoja helmikuussa

Helmikuun kokonaissademäärä jäi lähes koko maassa tavanomaista niukemmaksi. Eniten satoi maan etelä- ja itäosassa sekä Länsi-Lapissa, jossa päästiin paikoin runsaaseen 30 millimetriin. Sen sijaan suuressa osassa maan länsiosaa ja Lappia jäätiin alle 20 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lähelle tavanomaisia arvoja päästiin vain paikoin maan itäosassa ja Länsi-Lapissa. Maan länsi- ja pohjoisosassa jäätiin monin paikoin jopa alle puoleen tavanomaisesta sademäärästä. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Ahvenanmaalla Jomalassa, jossa sadetta kertyi 47,5 mm. Vähiten sadetta saatiin Inarin Kirakkajärvellä, jossa satoi kuukauden aikana vain 6 mm. Suurin vuorokautinen sademäärä, 21,4 mm, mitattiin 10. päivänä Jomalassa.Lumensyvyys vaihteli kuukauden lopussa lounaissaariston vajaasta 30 senttimetristä maan itäosan ja Käsivarren Lapin yli 70 senttimetriin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lunta on varsinkin maan itäosassa selvästi tavanomaista enemmän. Eniten lunta oli kuukauden päättyessä Outokummussa, jossa sitä oli 98 cm.

Toinen kylmä talvi peräkkäin

Koko talven eli joulukuusta helmikuuhun ulottuvan jakson keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maassa tavanomaista alempi eli kyseessä oli toinen tavanomaista kylmempi talvi peräkkäin. Talven keskilämpötila maan lounaisimpien osien runsaasta -7 asteesta Kainuun, Koillismaan ja Lapin vajaaseen -15 asteeseen. Suhteessa kylmintä oli maan keskiosassa, jossa jäätiin paikoin viisi astetta alle pitkäaikaisen keskiarvon. Pienin poikkeama oli Pohjois-Lapissa, jossa oltiin pari astetta alle tavanomaisten arvojen. Koko maan keskilämpötila oli -12,3 astetta, mikä on 3,4 astetta tavanomaista alhaisempi. Viime talvena koko maan keskilämpötila oli -11,9 astetta eli kulunut talvi oli hieman edellistä talvea kylmempi.

Talven sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa runsaat 100 mm, mutta Keski- ja Pohjois-Lapissa jäätiin alle 60 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sademäärä oli maan suurimmassa osassa maan etelä- ja keskiosaa jonkin verran tavanomaista suurempi, mutta suurimmassa osassa Lappia jäätiin alle 60 prosenttiin tavanomaisesta sademäärästä.

Lisätietoja:

Helmikuun säätilastot:http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuuTalven säätilastot:http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastotPakkastilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kovat-pakkaset-ja-kylmimmat-talvet

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(3,98 e/min + pvm)