Tiedote 23.9.2010

Tiedote - Kaukokartoitusalan huippuosaaja vahvistaa Suomen säätutkaosaamista

Kuva: CSU

Kaukokartoitusalan huippuprofessori Venkatachalam Chandrasekar on nimitetty FiDiPro-professoriksi ja aloittaa työnsä Suomessa. Hänen tehtävänään on kehittää uusia maanpinnalta ja avaruudesta mittauksia tekeviä ympäristönseurantamenetelmiä ja -teknologioita.

Professori Venkatachalam Chandrasekarin päätavoitteena on luoda nelivuotisen projektin aikana Suomeen kansainvälisen tason tutkateknologian ja sovelluskehityksen osaamiskeskittymä. Professori Chandrasekar tekee tutkimustyötä Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen kanssa. Myös Aalto-yliopiston Radiotieteiden laitos on mukana yhteistyössä.- Nimitys vahvistaa Suomen tutkatekniikan osaamista ja vahvistaa säätutkasovellusten kehittämistä. Professori on tiiviisti mukana myös energia- ja ympäristötalouden Strategisen huippuosaamisen keskittymässä (SHOK). Keskittymät tarjoavat huipputason tutkimusyksiköille ja tutkimustuloksia hyödyntäville yrityksille uuden tavan tehdä tiivistä ja pitkäjänteistä yhteistyötä keskenään. Tätä kautta myös suomalainen energia- ja ympäristöteknologiateollisuus hyötyy tästä, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jarkko Koskinen.

FiDiPro-ohjelma edistää tällä kertaa säätutkaosaamistaProfessori Chandrasekar on tutkinut kaukokartoitusmenetelmiä yli 28 vuotta Colorado State -yliopistossa ja on alansa arvostetuimpia tutkijoita. Hän toimii myös National Science Foundation Engineering Research Center for Collarborative Adaptive Sensing of Atmosphere -tutkimuskeskuksen tutkimusjohtajana. Chandrasekar on kehittänyt ja testannut uusia ympäristönmittaus- ja monitorointimenetelmiä ja on yksi Yhdysvaltojen säätutkaverkoston luojista. Hän on myös saanut lukuisia tunnustuksia työstään polaarisäätutkien kehittäjänä ja opettajana. Hän on myös kirjoittanut yli 400 kansainvälisestä tieteellistä julkaisua.

Suuri osa projektin rahoituksesta tulee Tekesin FiDiPro-ohjelmasta. Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) tarjoaa yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata määräaikaisesti ulkomaisia professoreita tekemään ja edistämään Suomessa tehtävää tutkimustyötä.

Professori Venkatachalam Chandrasekar pitää juhlaluennon Ilmatieteen laitoksella 27. syyskuuta. Luennon otsikko on "Challenges and opportunities for Observational concepts in Atmospheric Science and related fields."

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Jarkko Koskinen, puh. (09) 1929 4174, jarkko.koskinen@fmi.fi

Lisätietoa rahoitusohjelmastaLisätietoa SHOK-keskittymistä

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.