Tiedote 16.4.2010

Tiedote - Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkaa kulkeutuu edelleen Suomen ylle

Kuva: IL

Islannissa Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen ilmaan syöksemä tuhkapilvi on hälvennyt osittain ja väistynyt itään, mutta uusia tuhkapilviä saapuu Suomeen varhain lauantaina. [Päivitetty 16.4. klo 21.30]_

Ilmatieteen laitoksen leviämismallilla (SILAM-malli) voidaan arvioida tuhkapilven liikkumista.

Katso Ilmatieteen laitoksen leviämismallin kuvat

Ilmatieteen laitoksen 16. huhtikuuta tekemien leviämisennusteiden mukaan tuhkapilvi hälvennee osittain Suomen päältä lauantain vastaisen yön aikana lännestä alkaen. Ennusteen mukaan lauantaiaamusta alkaen länsivirtaukset kuitenkin tuovat uusia tuhkapilviä suureen osaan Suomea. Ilmavirtaukset suuntautuvat viikonvaihteessakin Islannista kohti Skandinaviaa ja manner-Eurooppaa, joten purkauksen jatkuessa tuhkaa voi levitä Suomen ylle uudelleen.

Sää on perjantain ja lauantain välisenä yönä laajalti selkeää ja poutaista. Lauantaina päivällä sadealue saapuu maan länsiosaan ja liikkuu illaksi maan itäosaan. Sade on pääosin vettä tai räntää. Seuraava sadealue liikkuu varhain sunnuntaina maan eteläosan yli itään. On mahdollista, että tuhkapilven myötä sade voi olla lievästi hapanta, mutta sillä ei ole merkittäviä vaikutuksia ympäristössä.

Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu. Mittausten mukaan pilvessä olevat hiukkaset ovat suurempia kuin metsäpalojen hiukkaset ja verrattavissa katupölyjen hiukkasiin.

Tuhkapilvestä ei haittaa terveydelle SuomessaKoska savu kulkee korkealla, sillä ei ole haittavaikutuksia ihmisten terveydelle. Ilmatieteen laitoksen maanpinnan läheisissä ilmanlaatumittauksissa pitoisuudet ovat tähän mennessä pysytelleet tavanomaisella tasolla. Jos terveysvaaraa ilmenisi, Ilmatieteen laitos reagoisi asiaan välittömästi ja yhdessä muiden viranomaisten kanssa varoittaisi asiasta.

Tulivuorenpurkauksen vaikutukset pieniä ilmastolleTulivuoresta purkautuvalla tuhkalla ei ole merkittävää ilmastovaikutusta. Merkittävämpää ilmaston kannalta ovat stratosfääriin pääsevät rikkiyhdisteet. Jotta rikkiyhdisteillä olisi suurta vaikutusta, purkauksen pitäisi olla Islannissa tapahtuvaa purkausta huomattavasti isompi.

Tulivuorenpurkauksissa ilmaan pääsevät hiukkaset vaikuttavat ilmastoa viilentävästi. Lähihistoriassa merkittävimmät ilmastoon vaikuttaneet purkaukset ovat olleet vuonna 1991 tapahtunut Pinatubon purkaus Filippiineillä sekä Indonesiassa vuosina 1815 (Tambora) ja 1883 (Krakatau) tapahtuneet purkaukset. Islannissa 1783 tapahtunut tulivuorenpurkaus viilensi koko Eurooppaa purkausta seuranneena kesänä ja talvena.

Lisätietoja:

Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Lisätietoja perjantaina myös:Ilmastovaikutukset ja hiukkaset, tutkimusprofessori Veli-Matti Kerminen, veli-matti.kerminen@fmi.fiIlmanlaatu, yksikön päällikkö Jaakko Kukkonen, jaakko.kukkonen@fmi.fi

Finavian tiedotteet lentorajoituksista

Puolustusvoimien tiedote: Tuhkahiukkasista konkreettista vaaraa lentoturvallisuudelle Suomen ilmatilassa

STM:n tiedote: Tulivuorenpurkauksesta ei vaaraa terveydelle

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.