Tiedote 2.3.2009

Tiedote - Talvisesta helmikuusta huolimatta koko talvi leuto

Ilmatieteen laitoksen mukaan helmikuusta muodostui tavanomaisen talvinen kuukausi. Vain Lapissa oli kuitenkin selkeästi tavanomaista kylmempää. Talvisesta helmikuusta huolimatta koko talvi eli joulu-helmikuu oli keskimääräistä leudompi.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden keskilämpötila oli lounaissaaristossa -1...-3, muualla maan etelä- ja länsiosassa -3...-7, maan itäosassa, Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa -7...-12 sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa -12...-17 astetta. Vaikka helmikuu 2009 oli selvästi talvisempi kuin vuoden 2008 helmikuu, kuukauden keskilämpötila oli suurimmassa maata tavanomaista korkeampi. Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli tällä kertaa enimmillään kuitenkin vain asteen verran. Keski- ja Pohjois-Lapissa oli pari astetta tavanomaista kylmempää.Kuukauden alin lämpötila oli -36,7 astetta, ja se mitattiin Inarissa Väylän kylässä 7. päivänä. Kuukauden ylin lämpötila mitattiin myös Utsjoella, kun heti kuukauden 1. päivänä lämpötila kohosi Nuorgamissa +5,6 asteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden sademäärä vaihteli maan eteläosan ja Keski-Lapin vajaasta 20 millistä Perämeren rannikon runsaaseen 50 millimetriin. Eniten eli 56 mm satoi Tornion Torpissa. Vähiten satoi Enontekiön Näkkälässä, jossa sadetta kertyi vain 6 millimetriä. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sademäärä jäi maan eteläosassa ja Keski-Lapissa paikoin alle puoleen tavanomaisesta. Pohjanmaan maakunnissa ja Etelä-Lapissa satoi monin paikoin yli tavanomaisen määrän. Suurin vuorokautinen sademäärä 22 mm mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 25. päivänä. Samassa yhteydessä lumipeite kasvoi vuorokaudessa peräti 42 cm, ja lunta oli enimmillään 106 cm.

Lunta oli kuukauden päättyessä lounaissaaristossa vajaa 10 cm, muualla maan etelä- ja länsiosassa 10-25 cm, maan itäosassa ja Oulun läänin länsiosassa 25-50 cm sekä Oulun läänin itäosassa ja Lapissa sekä osassa Pohjois-Karjalaa yli 50 cm. Eniten lunta mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä, jossa lumensyvyys oli 99 cm. Vähiten lunta oli Hangon Tvärminnessä, Länsi-Turunmaan Utössä ja Ahvenanmaalla Jomalassa, jossa lumensyvyys oli 6 cm. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lunta oli suurimmassa osassa yleensä 10-20 cm tavanomaista vähemmän, mutta Pohjois-Karjalassa, Oulun läänin itäosassa ja Lapissa oltiin lähempänä tavanomaisia arvoja.

Auringonpaistetuntien määrä oli yleensä lähellä pitkäaikaista keskiarvoa. Eniten aurinko paistoi Valassaarilla, jossa auringonpaistetunteja kertyi 74 kpl. Turun Artukaisissa paistoi 73 tuntia sekä Jokioisissa ja Utsjoen Kevolla 71 tuntia.

Talvi keskimääräistä lämpimämpiTalvikuukausien eli joulukuusta 2008 helmikuuhun 2009 ulottuvan jakson keskilämpötila oli etelä- ja länsirannikolla sekä lounaissaaristossa 0...-3, muualla maan etelä- ja keskiosassa ja Oulun läänin länsiosassa -3...-6, sekä Oulun läänin itäosassa ja Lapissa-6...- 10 astetta. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lukemat ovat koko maassa pitkäaikeisen keskiarvon yläpuolella. Poikkeama oli suurin Etelä- ja Keski-Lapissa, jossa se oli runsaat 3 astetta ja pienin lounaissaaristossa, jossa se oli asteen luokkaa.- Yksittäisistä kuukausista joulukuu oli huomattavan lauha, kun taas tammikuu ja helmikuu olivat lämpöoloiltaan tavanomaisempia. Kulunut talvi oli kuitenkin selvästi kylmempi kuin edellinen talvi, joka oli poikkeuksellisen, paikoin jopa ennätyksellisen lauha. Talvikuukausien alin lämpötila oli Inarin Väylän kylässä 7. helmikuuta mitattu -36,7 astetta, toteaa meteorologi Asko Hutila.

Talvikuukausina satoi eniten maan itäosassa, jossa sadesumma kohosi monin paikoin yli 120 millimetrin. Vähiten satoi Keski-Lapissa, jossa jäätiin alle 70 millimetrin. Maan keskiosassa sekä Käsivarren Lapissa satoi yleisesti tavanomaista enemmän, kun taas muualla Lapissa ja maan eteläosassa jäätiin selvästi tavanomaista vähemmille sateille.

Lisätiedot:Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Helmikuun säätilastotTalvitilastot