Tiedote 29.12.2008

Tiedote - Sää kylmenee nopeasti uuden vuoden yönä

Säätyyppi muuttuu äkillisesti vuoden vaihtuessa. Pakkanen kiristyy koko maassa, ja tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan uudenvuoden aattona 31.12. Lapin yli itään kulkee erittäin voimakas matalapaine. Sen yhteydessä esiintyy voimakkaita tuulia ja maan pohjoisosassa myös lumi- ja räntäsateita. Tuuli voi paikoin olla jopa vaarallisen voimakasta maan keski- ja pohjoisosassa.

Matalapaineen väistyessä Suomen itäpuolelle pohjoisesta purkautuu hyvin kylmää ilmaa. Pakkanen kiristyy koko maassa aattoillan ja uudenvuoden yön aikana -5 ja -15 asteen välille. Voimakas pohjoistuuli lisää pakkasen purevuutta.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan vuodenvaihteen jälkeen sää näyttäisi jatkuvan verraten kylmänä ainakin loppiaiseen saakka.

Vuosi vaihtuu useimmiten pakkassäässä

Vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Lämpötila vaihtelee uudenvuodenpäivänä tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin -13 asteeseen ja pohjoisessa vajaasta kymmenestä pakkasasteesta noin -20 asteeseen.

Lunta on maan eteläosassa vuodenvaihteessa keskimäärin 10 - 20, maan keskiosassa 20 - 40 ja maan pohjoisosassa 40 - 50 senttiä. Enimmillään lunta on ollut uutena vuotena etelässäkin yli puoli metriä, ja Lapissa on parhaimmillaan ylletty metrin nietoksiin.

Vuosi 2008 vaihtui maan eteläosassa suojasäässä. Maan keskiosassa ja Oulun läänissä oli pikkupakkasta, Lapissa pakkasta oli reippaat 20 astetta. Lunta oli maassa lähinnä Vaasa-Joensuu-linjan pohjoispuolella, mutta myös maan lounaisosassa lunta oli paikoitellen joitakin senttejä.

Lue lisää

Pakkasen purevuus -taulukko kertoo tuulen ja pakkasen yhteisvaikutuksestaVoimassa olevat varoituksetVuoden vaihteet säätilastoissa

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)