Tiedote 23.12.2008

Tiedote - Sää kylmenee jouluksi

Ilmatieteen laitoksen 23.12. laatiman ennusteen mukaan jouluaattona maahamme vahvistuu korkeapaine, sää on poutaista ja paikoin selkeääkin. Samalla sää kylmenee. Lämpötila on joulunpyhinä alimmillaan -8...-20 asetta, Lapissa voi aattona olla kylmempääkin.

Rauhallista Joulua! Kuva: Eija Vallinheimo

Joulupäivänä pilvisyys lisääntyy ja pakkanen lauhtuu Lapissa, Tapaninpäivänä sää lauhtuu myös maan etelä- ja keskiosassa. Tuuli on joulun aikaan enimmäkseen heikkoa. Jouluna maa on valkoinen lähes koko maassa. Ainoastaan maan lounaisosassa ja Ahvenanmaalla on enimmäkseen lumetonta.Joulun pyhien jälkeen pakkanen on koko maassa enimmäkseen heikkoa ja lumisateet vähäisiä.

Joulut viime vuosina lauhojaIlmatieteen laitoksen tilastojen mukaan jouluaaton lämpötilat ovat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa muutaman asteen pakkasen puolella, Lapissa pakkasta on tyypillisesti 10...20 astetta. Viime vuosina joulua on vietetty varsin lauhassa säässä. Vuonna 2007 jouluaaton ylimmät lämpötilat olivat koko maassa selvästi plussan puolella, maan eteläosassa lähenneltiin +5 astetta. Joulu 2006 puolestaan oli ennätyksellisen lämmin. Kunnon pakkassäässä joulua on vietetty viimeksi vuonna 2001. Tuolloin pakkasta oli maan eteläosassakin kireimmillään yli 20 astetta, ja maan itä- ja pohjoisosassa yli 30 astetta.

Ajokeli voi muuttua nopeastiJouluaattona poutaa on keskimäärin vain joka kolmas tai neljäs vuosi. Sateisin jouluaatto viime vuosina oli vuonna 2005, jolloin lunta tuprutteli monin paikoin maan itä- ja pohjoisosassa kymmenisen senttiä. Mm. Vuonna 2003 joulun alla lähinnä maan eteläosassa lunta tuli paikoin lähes kolmekymmentä senttiä, mikä hankaloitti joulun menoliikennettä huomattavasti. Joulun tietämillä ajokeli voikin muuttua nopeasti, mikä on syytä ottaa huomioon liikenteessä. Voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkistaa ennen liikenteeseen lähtöä.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoituksetJoulun säätilastotJoulukuun säätilastot

JalankulkusääLumitilanne