Tiedote 23.10.2008

Tiedote - Sää kylmenee hieman sateisen vaalipäivän jälkeen

Suomi kuuluu sunnuntaina 26. lokakuuta voimakkaan matalapaineen alueeseen. Kunnallisvaalipäivää vietetäänkin sateisessa ja varsin tuulisessa säässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää kylmenee vaalien jälkeisellä viikolla hieman.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kulunut lokakuu on tähän mennessä ollut hieman keskimääräistä lämpimämpi ja sateisempi. Esimerkiksi viikon 43 lämpötilat ovat olleet ajankohtaan nähden varsin korkeita. Erityisesti maan eteläosassa yöt ovat olleet hyvin lämpimiä. Sadetta on saatu lähes koko maassa jo enemmän kuin koko kuukauden aikana keskimäärin.

Päivän ylin lämpötila vaihtelee kuntavaalien aikaan lokakuun loppupuolella tavallisesti maan eteläosan noin +6 asteesta Pohjois-Lapin nollan tietämille. Yölämpötilat ovat tyypillisesti maan keski- ja pohjoisosassa jo pakkasen puolella ja etelässäkin vain muutaman asteen nollan yläpuolella. Sadetta lokakuun loppupuolella havaitaan hieman useammin kuin joka toinen päivä. Pohjois-Lapissa sateet tulevat jo yleensä lumena ja pysyvä lumipeite saadaankin sinne keskimäärin lokakuun viimeisellä viikolla.

Edellisten kuntavaalien aikaan 24.10.2004 päivän ylin lämpötila vaihteli Pohjois-Lapin +1 asteesta Etelä-Suomen vajaaseen kymmeneen asteeseen. Pohjois- ja Keski-Lapissa lunta oli maassa joitakin senttejä. Paksuimmillaan lumipeite oli Inarissa, missä Raja-Joosepin asemalla lunta oli vaaliaamuna 30 senttimetriä.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)Säätilastot: Ilmastopalvelu, 0600 1 0601 (3,01e/min+pvm)

Lokakuun säätilastotSyksyn tilastoja