Tiedote 10.9.2008

Tiedote - Syksy alkanut sateisena etelässä - kuivempaa luvassa

Syyskuun alku on ollut harvinaisen sateinen maan eteläisimmässä osassa. Lounais-Suomesta, Turun ja Helsingin väliltä, löytyy myös paikkoja, joissa on sunnuntai-illan ja keskiviikkoaamun välisenä aikana todennäköisesti satanut keskeytyksettä jopa 2 vuorokautta. Näin pitkä katkeamaton sade on poikkeuksellista.

Kuva: Kirsti Kotro

Kaikkein eniten on tänä vuonna syyskuun alussa satanut Kemiön Lövbölen havaintoasemalla, jossa sademäärä on kohonnut jo 80 millimetriin. Myös muualla maan lounaisosassa ja Kainuussa on syyskuun alussa ollut selvästi tavanomaista sateisempaa. Toisaalta Pohjanmaalla ja Lapissa ovat sademäärät jääneet tavanomaista pienemmiksi.

Helsingin Kaisaniemessä on satanut 1.- 9. syyskuuta 62 millimetriä. Viimeisen lähes 50 vuoden aikana Kaisaniemessä on ollut yhtä sateista ainoastaan vuonna 1974. Viimeksi lähes yhtä sateista Kaisaniemessä oli vuonna 2001, jolloin vastaavana aikana satoi 58 millimetriä.

Keskilämpötilaltaan syyskuun alku on ollut etelässä jonkin verran tavanomaista lämpimämpi mutta pohjoisessa jonkin verran tavanomaista kylmempi. Kuukauden ylin lämpötila, 19,3 astetta, mitattiin sekä Espoossa että Virolahdella 6. syyskuuta.

Ilmatieteen laitoksen laatiman sääennusteen mukaan sää poutaantuu nyt myös etelässä. Suomen ylle vahvistuvan korkeapaineen myötä lähipäiviksi on luvassa kaunista aurinkoista syyssäätä etenkin maan länsiosaan. Idässäkin on poutaista, mutta pilvisyys voi olla ajoittain runsaampaa. Lämpötilat pysyttelevät melko alhaisina, sillä pohjoisesta pääsee virtaamaan vuodenaikaan nähden viileää ilmaa. Öisin voi olla pakkasta aina etelää myöten - päivisin ollaan 10 ja 15 asteen välillä. Kuiva ja viileähkö säätyyppi näyttää jatkuvan aina ensi viikon alkuun saakka.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)