Tiedote 1.8.2008

Tiedote - Maan eteläosissa voimakkaita ukkoskuuroja

Kuva: Harri Hohti

Ilmatieteen laitos varoittaa maan eteläosan voimakkaista ukkoskuuroista perjantaina 1.8. iltapäivällä ja alkuillasta. Runsas salamointi, voimakkaat ukkospuuskat ja paikoin myös rakeet voivat aiheuttaa vaaraa.

Runsas salamointi, ukkospuuskat ja suuret rakeet ovat todennäköisiä tänään iltapäivällä ja alkuillasta maan eteläosassa. Suurin todennäköisyys ukkoskuuroille on maan eteläisimmän osan itäisissä maakunnissa; Uudellamaalla, Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Tilanne on enimmäkseen ohi iltaan klo 21 mennessä.Rintaman eteläpuolelle muodostui jo torstai-iltana 31. heinäkuuta voimakkaita ukkoskuuroja Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa. Eilen havaittiin noin 4500 salamaa, mikä oli heinäkuun runsain päivän aikana havaittu salamamäärä. Ukkosia aiheuttanut säärintama liikkuu perjantain aikana maan keskiosista etelään.

Heinäkuussa vähän ukkosiaIlmatieteen laitoksen mukaan heinäkuussa paikannettiin Suomessa noin 20 000 salamaa, mikä on kolmasosa keskiarvosta. Ukkoset ajoittuivat lähinnä kuukauden ensimmäiseen, toiseen sekä viimeiseen päivään. Kuun keskivaiheilla ukkoset olivat hyvin hajanaisia. Eniten salamoi Pohjois-Savossa ja Kainuussa ja kohtalaisesti myös maan länsiosissa aina Lappia myöten. Etelässä ja lounaassa ukkosti hyvin vähän. Paikallinen ukkospäiväluku oli 3,2, kun heinäkuun keskiarvo on 5,4.

Ohjeita ukkoselta suojautumiseenTilastojen mukaan ukkonen on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä ihmiselle vaarallisin. Keskimäärin salamaan menehtyy yksi ihminen joka toinen vuosi. Sateelta ei kannata suojautua puun alle, sillä salama iskee useimmin puiden kaltaisiin korkeisiin kohteisiin. Lisäksi salaman sähkövirta siirtyy puusta helposti ihmiseen, joka johtaa sähköä puuta paremmin. Metallikorinen auto on melko turvallinen ja yleensä helposti tarjolla oleva suojautumispaikka. Sisätiloissa sähkölaitteiden johdot on suotavaa kytkeä pois jo hyvissä ajoin ennen ukkosta. Etenkään herkät elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet eivät kestä kovin suuria ylijännitteitä.

Lisätiedot:Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)Ukkoset: Tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi, puh. (09) 1929 4667