Tiedote 28.7.2008

Tiedote - Heinäkuun helle-ennätys rikkoontui viikonloppuna

Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonloppuna Etelä-Suomessa hätyyteltiin kesän lämpötilaennätystä. Itä- ja Pohjois-Suomessa puolestaan yöt olivat kylmiä, ja hallaakin havaittiin paikoin. Savon seudulla ukkonen aiheutti tuhoa perjantai-iltana.

Kuva: Eija Vallinheimo

Perjantaina ja lauantaina 25.-26. heinäkuuta lämpötilat nousivat yleisesti hellelukemiin maan etelä- ja keskiosassa. Sunnuntaina hellettä oli enää aivan maan lounaisosassa. Lämpimintä oli lauantaina Turun Artukaisissa, jossa mitattiin päivän ja samalla tämän heinäkuun ylin lämpötila 29,2 astetta. Kesän lämpöennätystä ei kuitenkaan rikottu, vaan 6. kesäkuuta Kiikalassa mitattu 29,7 astetta pitää edelleen pintansa.

Viikonvaihteen selkeät yöt olivat melko viileitä. Maanantain vastaisena yönä lämpötila laski itärajan tuntumassa paikoin vain muutamaan asteeseen. Kylmintä oli Sallan Naruskassa, jossa yön alin lämpötila oli 1,3 astetta. Hallaakin havaittiin, kun Juuan Niemelässä maan pinnan alin lämpötila laski 0,4 astetta pakkasen puolelle. Yön alimmat lämpötilat ovat tähän aikaan kuukaudesta keskimäärin noin 9...13 astetta. Edellisen kerran heinäkuun viimeisellä viikolla hallaa on havaittu vuonna 2006.

Savossa ukkosrintama eteni perjantaina Iisalmen, Kuopion, Varkauden, Juvan ja Lappeenrannan itäpuolitse suoraan etelään. Ilmatieteen laitoksen mukaan salamointi oli melko hajanaista, ja maasalamoita havaittiin noin 350. Heinäkuussa salamointi on koko maassa jäänyt tähän mennessä vaatimattomaksi, noin neljäsosaan keskiarvosta.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)Heinäkuun säätilastotHellepäivätilastot