Tiedote 25.7.2008

Tiedote - Auringon UV-säteily voimakasta maan eteläosassa

Ilmatieteen laitos ennustaa UV-säteilyn olevan loppuviikon ajan maan etelä- ja keskiosassa kohtalaista tai voimakasta eli UV-indeksi saavuttaa arvon 5-6. Maan pohjoisosassa UV-säteily on heikkoa tai kohtalaista, indeksin arvo vaihtelee 2-5 pilvisyydestä riippuen.

Kuva: Eija Vallinheimo

UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Suojautumistarve alkaa indeksin saavuttaessa arvon 3. Huomautuksen voimakkaasta säteilystä Ilmatieteen laitos antaa, kun UV-indeksin ennustetaan saavuttavan Suomessa arvon 6. Arvoa 6 käytetään Suomessa voimakkaan säteilyn rajana. Tavanomaisesti Suomessa UV-indeksi saavuttaa korkeimmillaan arvon kuusi. Vain kerran koko 11-vuotisen mittaushistorian aikana indeksi on noussut seitsemään.

UV-ennusteet ja havainnot kuudelta paikkakunnalta eri puolilta Suomea voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen UV-palvelusta osoitteesta www.fmi.fi/uvi. Ilmatieteen laitoksen laajennetusta UVI-verkkopalvelusta on saatavilla myös UV-säteilyn ennusteet kolmelle vuorokaudelle koko maailmaan. Kesäkaudella Suomen UV-indeksin ennusteita ja havaintoja kerrotaan myös YLE Radio Suomen ja Radio Vegan sääennusteiden yhteydessä.

Omalla käyttäytymisellään voi huomattavasti vaikuttaa saamaansa UV-altistukseen. Parhaiten iho suojataan vaatetuksella ja hakeutumalla varjoon keskipäivän tunteina. Lasten suojaamiseen auringolta tulee kiinnittää erityistä huomiota.

UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. Indeksin vaihteluun vaikuttaa ennen kaikkea auringon korkeuskulma, joka riippuu sekä vuoden- että vuorokaudenajasta. Lisäksi UV-indeksiin vaikuttavat pilvisyys, korkeus merenpinnasta, maan tai meren pinnan heijastavuus ja ilmakehän otsonin määrä.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoituksetLisää tietoa UV-säteilystä