Tiedote 1.7.2008

Tiedote - Kesäkuu oli sateinen ja viileä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun sademäärät olivat paikoin yli 2,5-kertaisia tavanomaiseen nähden. Lähes koko maassa keskilämpötilat olivat 0,5-2 astetta keskimääräistä viileämpiä. Salamoita paikannettiin edellisvuosia enemmän.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuukauden sade-ennätyksiä rikottiin paikoinSuurimmassa osassa maata satoi keskimääräistä enemmän. Suurin kuukausisademäärä ja paikallinen kesäkuun ennätys, 164,6 millimetriä, mitattiin Mikkelin Rantakylässä. Paikkakuntakohtaisia kesäkuun sade-ennätyksiä rikottiin myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Nurmijärvellä, Tohmajärvellä, Ylivieskassa ja Enontekiöllä. Kesäkuun suurin vuorokauden sademäärä mitattiin 10. päivä, kun Kuopiossa satoi 46,6 millimetriä.

Kuukauden sademäärät vaihtelivat 30 ja 160 millimetrin välillä. Eniten satoi Pohjois-Pohjanmaan rannikolta Etelä-Savoon ja Uudellemaalle ulottuvalla vyöhykkeellä. Porvoossa runsaat sateet aiheuttivat maaperän bakteerien pääsyn juomaveteen, kun sade- ja pintavettä pääsi valumaan vedenottamoon.

Lämpimintä länsi- ja lounaisrannikollaKesäkuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä noin 12...14, Etelä- ja Keski-Lapissa 10...12 ja Pohjois-Lapissa noin 7...10 astetta. Länsi- ja lounaisrannikolla kesäkuun keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa ja paikoin jopa hieman sen yläpuolella.

Kesäkuu alkoi lämpimänä, ja helteitä mitattiin ensimmäisellä viikolla useampana päivänä. Kesäkuun korkein lämpötila, 29,7 astetta, mitattiin Kiikalassa 6. päivä. Yöt olivat kesäkuun alkupuolella melko viileitä ja yöpakkasia havaittiin Lapissa ja paikoin maan itäosassa. Kuukauden alin lämpötila, -4,7 astetta, mitattiin 10.6. Sallan Naruskassa.

Kesäkuussa Suomessa paikannettiin runsaat 18 000 maasalamaa. Se on noin puolet pitkäaikaisesta keskiarvosta, mutta kuitenkin selvästi enemmän kuin muutamana edellisenä vuotena. Ukkosia esiintyi pääasiassa maan länsi- ja eteläosassa. Ajallisesti ne painottuivat kuukauden loppupuolelle. Runsaimmin ukkosti 21. päivä, mutta silloinkin paikannettiin vain vähän yli 3000 salamaa.

Lue lisääKesäkuun säätilastoistaTulva- ja vedenkorkeusvaroitukset www.ymparisto.fi-verkkopalvelussa

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min + pvm)