Tiedote 30.6.2008

Tiedote - WWF:n Green Office -ympäristömerkki Ilmatieteen laitokselle

WWF eli Maailman luonnonsäätiö on myöntänyt Ilmatieteen laitoksen Helsingin toimipisteelle Green Office -merkin 26. kesäkuuta. Ilmatieteen laitos haluaa näin omalta osaltaan hillitä ilmastonmuutosta.

Kuva: Nanni Akkola

WWF:n Green Office on toimistoille tarkoitettu ympäristöpalvelu, jonka avulla vähennetään ympäristökuormitusta ja samalla saavutetaan säästöjä materiaali- ja energiakustannuksissa. WWF luovuttaa Green Office -merkin käyttöoikeuden ja diplomin toimistolle, jonka ympäristöjärjestelmä täyttää merkin saamiselle asetetut kriteerit.

Green Office -ympäristöohjelman mukaisesti Ilmatieteen laitos vastaa ympäristöohjelman kehittämisestä ja toteuttamisesta. Green Office tarkoittaa Ilmatieteen laitoksessa myös jatkuvaa henkilöstön koulutusta, asetettujen tavoitteiden ylläpitämistä ja kehittämisestä sekä näiden tietojen vuosittaista raportoimista WWF:lle. WWF tarkastaa toimistojen Green Office -järjestelmän säännöllisesti.

Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen painopistealueita on mm. ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen. Ilmatieteen laitos haluaa kiinnittää huomiota siihen, että ihmisen toiminta on jo johtanut ilmaston maailmanlaajuiseen lämpenemiseen.- Ilmastonmuutoksen tutkimuksen lisäksi Ilmatieteen laitos haluaa laitoksena kantaa oman kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, toteaa Ilmatieteen laitoksen Green Office -vastaava, ylimeteorologi Sari Hartonen.

Green Office on yksi tapa, jolla Ilmatieteen laitos voi vähentää hiilidioksidipäästöjä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ottamalla käyttöön Green Office ympäristöjärjestelmän Ilmatieteen laitos voi pienentää ympäristökuormitustaan ja samalla saavuttaa säästöjä esimerkiksi materiaali- ja energiakustannuksissa. - Ilmatieteen laitoksella haluttiin kiinnittää huomiota erityisesti sähkön- ja lämmönkulutukseen. Tärkeää on oivaltaa, että jokaisella pienellä teolla, kuten tietokoneen virran sammuttamisella, on merkitystä, Sari Hartonen kertoo.

- On hienoa, että Ilmatieteen laitoksella on energiaseurantatiimi, jolla on tietotaitoa ja halua säätää mm. ilmastoinnin ja lämmityksen asetuksia kohdalleen. Suuressa talossa on valtava energian säästöpotentiaali LVI:n saralla. Lisäksi valaistuksen ohjaus vuodenajan mukaan säästää turhalta valojen käytöltä. Myös jätelajitteluasiat ovat Ilmatieteen laitoksessa hyvällä mallilla. Green Office -merkin eteen on tehty paljon töitä ja on saatu aikaan merkittäviä muutoksia, sanoo WWF:n Green Office -asiantuntija Mikko Kuiri.

Lisätietoja:

Sari Hartonen, sari.hartonen@fmi.fi