Tiedote 2.6.2008

Tiedote - Toukokuu oli lähes koko maassa keskimääräistä kuivempi

Maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä toukokuun sademäärät jäivät monin paikoin alle puoleen tavanomaisesta. Maan länsiosassa satoi paikoin vain 15 - 30 prosenttia tavanomaisesta määrästä. Lapissa sademäärät jäivät vain hieman tavallisesta ja Länsi-Lapissa satoi paikoin jopa hieman keskimääräistä enemmän.

Kuva: Tuija Vuorinen

Paikoin saavutettiin toukokuun kuivuusennätyksiäSademäärät vaihtelivat maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä 10 ja 20 millimetrin välillä. Etelärannikolla ja Pohjanmaalla sademäärät jäivät paikoin jopa alle 10 millimetrin. Lapissa sademäärät vaihtelivat 20 ja 60 millimetrin välillä.Paikoin sadetta kertyi maan länsiosassa koko toukokuun aikana vain muutamia millimetrejä. Paikkakuntakohtaisia toukokuun kuivuusennätyksiä rikottiin mm. Merikarvialla (2,3 mm) ja Liedossa (4,2 mm). Eniten toukokuussa satoi Sallan Värriötunturilla, jossa kuukauden sademäärä oli 63,7 millimetriä.

Hallaöitä keskimääräistä enemmänIlmatieteen laitoksen mukaan maan etelä- ja keskiosassa yöpakkasia ja hallaa oli toukokuussa monin paikoin keskimääräistä enemmän. Kuukauden alin lämpötila, -9,6 astetta, mitattiin Enontekiön Kilpisjärven asemalla 16. toukokuuta.Toukokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa noin 7...11 astetta ja maan pohjoisosassa noin 3...7 astetta. Etelärannikolla keskilämpötilat olivat monin paikoin 0,5...2 astetta keskimääräistä korkeampia. Sen sijaan maan itäosassa ja Lapissa toukokuu oli 0,5...1 astetta keskimääräistä kylmempi. Muualla maassa keskilämpötilat olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja.Toukokuu alkoi keskimääräistä lämpimämpänä päivälämpötilojen kohotessa reilusti yli 20 asteeseen suuressa osassa maata. Vuoden ensimmäinen hellepäivä oli äitienpäivänä 11. toukokuuta, jolloin sekä Lammin Evolla että Kiikalan lentokentällä lämpötila kohosi 25,2 asteeseen. Kuukauden ylin lämpötila, 26,0 astetta, mitattiin Kankaanpään Niinisalossa 31. toukokuuta.Aurinko paistoi toukokuun aikana maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä noin 290 - 300 tuntia, mikä on noin 40 - 80 tuntia keskimääräistä enemmän. Lapissa sen sijaan auringonpaistetunteja kertyi vain noin 160 - 230 tuntia, mikä on 20 - 40 tuntia keskimääräistä vähemmän.

Kevät maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä lämpimämpiKoko kevään keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa noin 2...5,5 astetta ja maan pohjoisosassa -5...+2 astetta. Maalis-toukokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa noin 1 - 2 astetta keskimääräistä korkeampi. Maan pohjoisosassa keskilämpötilat olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja, lukuun ottamatta Itä-Lappia ja Koillismaata, jossa maalis-toukokuun keskilämpötilat olivat paikoin noin 0,5 - 1 astetta keskimääräistä alempia.

Kevään sademäärät vaihtelivat 100 millimetrin molemmin puolin ja sateet jakautuivat epätasaisesti. Eniten satoi Puolangan Kotilassa, missä maalis-toukokuun sademäärä oli 156 millimetriä. Maan länsiosassa kevään sademäärät olivat monin paikoin noin 10 - 30 millimetriä keskimääräistä pienempiä, maan itäosassa ja Etelä-Lapissa taas saman verran keskimääräistä suurempia.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Toukokuun säätilastotKevään tilastot