Tiedote 23.5.2008

Tiedote - Phoenix-luotain laskeutuu Marsiin maanantaina 26.5.

Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn Phoenix Mars -alus laskeutuu Marsin pohjoiselle pallonpuoliskolle maanantaina 26. toukokuuta noin klo 02.53 Suomen aikaa. Aluksessa on mukana Ilmatieteen laitoksen suunnittelema paineinstrumentti.

Phoenix Lander. Kuva: NASA

Ilmatieteen laitos on toimittanut laskeutujaan Vaisalan anturiteknologiaan perustuvan instrumentin, joka mittaa Marsin kaasukehän painetta. Komponentteja instrumenttiin ovat toimittaneet myös Suomen Optomekaniikka Oy, Micro Analog Systems Oy ja Selmic Oy.

Mars-planeetan pääosin hiilidioksidista koostuva harva, kuiva ja kylmä kaasukehä on saattanut menneisyydessä olla huomattavasti nykyistä tiheämpi, lämpimämpi ja kosteampi. Marsin kaasukehän tuntemus auttaa ymmärtämään entistä paremmin koko planeettakuntamme ja myös Maan ilmakehän kehitystä ja muuttumista.

Uutta tietoa Marsin ilmaston kehityksestäPhoenix Mars -aluksen tutkimusten odotetaan antavan runsaasti uutta tietoa Mars-planeetan ilmaston historiasta ja kehityksestä, sekä erityisesti Marsin pohjoisen pallonpuoliskon olosuhteista ja veden määrästä. Näiden asioiden selvittäminen on oleellista myös sen ratkaisemisessa, onko Mars-planeetalla joskus ollut elämää.

Phoenix laskeutuu Marsin pohjoiselle pallonpuoliskolle kymmenen kuukauden lennon jälkeen. Laskeutumispaikka on alueella, jonne hiilidioksidista ja vedestä koostuva jäätikkö etenee Marsin pohjoisen talven aikana. Tämän alueen pintakerroksissa on aikaisempien tutkimusohjelmien havaintojen perusteella odotettavissa runsaasti vesijäätä.

Phoenix-alus havainnoi ympäristönsä olosuhteiden kehitystä paine- ja lämpötilahavainnoin sekä optisin havaintomenetelmin. Robottikätensä avulla se kaivaa pintakerroksesta näytteitä, joita se analysoi fysikaalisin ja kemiallisin menetelmin. Phoenix Mars -alus suoriutuu tärkeimmistä tehtävistään ensimmäisen kolmen kuukauden aikana, minkä jälkeen se jatkaa toimintaansa kunnes vähentyvä auringon energia ja pohjoisen talven mukana tuleva jäätikkö estävät toiminnan.

Mittaustietoa saadaan pian laskeutumisen jälkeenEnsimmäinen tieto laskeutumisen onnistumisesta voidaan saada Maahan maanantaina 26.5 klo 02.53 Suomen aikaa. Laskeutumisen onnistuessa odotetusti Phoenix lähettää havaintoaineiston Marsia kiertävälle satelliitille, joka vastaanottaa tulokset ja lähettää ne Maahan. Phoenix-signaalia pystyy vastaanottamaan myös yhdysvaltalainen radioteleskooppi suoraan Marsista ilman satelliittien apua.

Maatukiasemilla vastaanotettu aineisto käsitellään, ja jokaisen instrumentin mittaustieto jaetaan niistä vastaaville ryhmille. Tällä tavoin laitteiden tuottamaa mittaustietoa saadaan nopeasti laskeutumisen jälkeen myös suomalaisten tutkijoiden käyttöön.

Phoenix-aluksen laskeutumista ja tieteellisiä operaatioita valvotaan Arizonassa Tucsonissa sijaitsevasta tiedeoperaatiokeskuksesta (SOC), jossa on mukana myös Ilmatieteen laitoksen edustajia. Phoenix Mars on NASAn tutkimushanke, jossa ovat mukana Suomen Ilmatieteen laitoksen lisäksi tutkimuslaitokset myös Kanadasta, Saksasta, Sveitsistä ja Tanskasta.

Ilmatieteen laitoksen tutkijat Jouni Polkko ja Henrik Kahanpää ovat seuraamassa laskeutumista Phoenix Mars -aluksen tiedekomentokeskuksessa Tucsonissa 21.- 31.5.2008.

Lisätietoja:

Vanhempi tutkija Jouni Polkko, puh. +1-520-907-2315 (Phoenix tiedekomentokeskus, Tucson, Arizona), jouni.polkko@fmi.fiTutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri, puh. (09) 1929 4632, ari-matti.harri@fmi.fiTutkija Maria Genzer, puh. (09) 1929 4724

Ilmatieteen laitoksen viestintä

http://www.space.fmi.fi/phoenixhttp://www.nasa.gov/missionhttp://phoenix.lpl.arizona.edu