Tiedote 28.4.2008

Tiedote - Vuorossa lämmin vappu

Kuva: Kari Österberg

Ilmatieteen laitoksen 28. huhtikuuta laatiman ennusteen mukaan vappuna ja helatorstaina on lämmintä. Vappuyön alin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 5 ja 10 asteen ja maan pohjoisosassa 0 ja 5 asteen välillä, mutta Lapissa voi lämpötila paikoin laskea pakkasen puolelle. Vappupäivän ylin lämpötila on enimmäkseen 15 ja 19 asteen välillä. Rannikoilla on usein näin keväällä sisämaata kylmempää. Sää on melko aurinkoista ja poutaista.Kuiva sää on kuivattanut maaston ja tulen kanssa tulee olla varovainen vappua viettäessä.

Puolet vapuista vietetään poutasäässäIlmatieteen laitoksen vappusäätilastojen mukaan lämpötila on keskimäärin vappupäivänä maan etelä- ja keskiosassa hieman yli kymmenen astetta ja maan pohjoisosassa 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan keskimäärin pakkasen puolelle, maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella.

Keskimäärin yli puolet vapuista vietetään täysin poutasäässä. Sateisina vappuina maan eteläosassa sade tulee yleensä vetenä, mutta Lapissa lumi- ja räntäsateet ovat vielä aivan tavallisia vapun tienoilla. Joskus lunta tai räntää sataa vappuna kuitenkin muuallakin; maan eteläosassa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa ja maan keskiosassa keskimäärin kerran viidessä vuodessa.

Viime vuonna vappua vietettiin koleassa säässä. Maan itäosassa satoi ennen vappua märkää lunta, ja sitä oli maassa vielä vappuaamunakin. Navakka pohjoistuuli oli vappuaattona hyytävä. Vuonna 2005 oli vappusää kolea ja lunta ja räntää satoi paitsi maan itä- ja pohjoisosassa, myös etelässä. Muut "valkeat vaput" sattuivat vuosina 1999, 1995 ja 1985.

Viimeksi vappua vietettiin keväisen aurinkoisessa säässä vuonna 2006, kun lämpötila nousi maan etelä- ja keskiosassa reilusti yli 15 asteen. Kesäisiä vappuja vietettiin myös vuosina 2002 ja 1998. Tuolloin lämpötila nousi maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin yli 20 asteen.

Lisätietoja:

VappusäätilastotHuhtikuun sää ja tilastotVoimassa olevat metsäpalo- ja ruohikkopalovaroitukset

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 06003,95 e/min + pvm)