Tiedote 27.3.2008

Tiedote - Maan eteläosaan satoi talven paksuin lumipeite

Kuva: Eija Vallinheimo

Lumimyräkkä pyyhkäisi maamme yli kaakosta alkaen 25. ja 26. maaliskuuta. Lunta tuprutteli parin päivän aikana monin paikoin 10 - 30 senttiä. Etenkin maan eteläosassa on mitattu nyt monin paikoin talven suurimpia lumensyvyyksiä.

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan esimerkiksi Iitissä lunta kertyi viime päivien aikana 31 cm, Anjalankoskella 30 cm ja Helsingin Kaisaniemessäkin 18 cm. Vaikka paikoin on mitattu talven suurimpia lumensyvyyksiä, ei lunta silti ole vuodenaikaan nähden erikoisen paljon. Lumisateiden ansiosta päästiin kuitenkin lähelle keskimääräisiä arvoja. Maan itäosassa lunta on tällä hetkellä hieman keskimääräistä enemmän.

Lumipyryn lisäksi myös tuuli oli myräkän aikana voimakasta. Merellä mitattiin myrskylukemia ja kovimmat tuulen puuskat ylittivät 30 metriä sekunnissa. Myös sisämaassa tuulenpuuskat olivat kovia.

Tällaisia lumipyryjä sattuu vielä maaliskuussa muutaman vuoden välein, joten tilastojen mukaan mitenkään harvinaisesta ilmiöstä ei ole kyse. Ennätyksellisen leudon ja varsin vähälumisen talven jälkeen tällainen maaliskuinen talvisää tuntuu kuitenkin erikoiselta.

Sää lämpenee loppuviikostaHelsinki-Vantaalla päivän ylin lämpötila oli viime vuonna 27. maaliskuuta 17,5 astetta. Ilmatieteen laitoksen torstaina 27. maaliskuuta laatiman ennusteen mukaan sää lämpenee ainakin muutamaksi päiväksi, mutta vastaaviin lämpötiloihin ei maaliskuun puolella tänä vuonna ylletä. Viikonloppuna ja alkuviikosta päivän ylin lämpötila nousee yli +5 asteen suuressa osassa Suomea. Lähinnä Pohjois-Lapissa jäädään enimmilläänkin alle +5 asteen. Öisin on yleensä heikkoa pakkasta ja sateet ovat melko vähäisiä.

Lisätiedot:ilmastopalvelu puh. 0600 10601 (3,01 EUR/min + pvm)Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Maaliskuun säätilastot ja päivitetty lumikartta