Tiedote 23.1.2008

Tiedote - Ukkosta voi esiintyä myös talviaikaan

Ukkoset ovat talvella hyvin harvinaisia. Niitä esiintyy kuitenkin joskus sakeassa lumi- tai räntäkuurossa, lämpötilan ollessa nollan vaiheilla. Ilmatieteen laitokselle tulee havaintoja salamoinnista lähes joka talvi, mutta salamanpaikantimen avulla havaintoja ei voida aina vahvistaa.

Kuva: Johan Silén

Ilmatieteen laitoksella on maasalamanpaikannin, joka koostuu kahdeksasta anturista sekä keskusyksiköstä. Anturit on sijoiteltu siten, että ne kattavat mahdollisimman hyvin koko Suomen.Salaman rekisteröintiin tarvitaan tarpeeksi yhtäaikainen havainto vähintään kahdelta anturilta, jolloin näiden havaintojen leikkauspiste voidaan laskea. Lisäksi aikaerolla voidaan tarkentaa paikannusta. Salaman lyöntikohta voidaan tällä hetkellä paikantaa parhaimmillaan jopa 200 metrin tarkkuudella.

Toistaiseksi yksi salama on paikannettu tänä talvena- Kuluneen talven aikana olemme saaneet muutamia havaintoja eri puolilta Suomea. Salamanpaikannin havaitsi yhden salaman Pohjanmaalla perjantaina 18. tammikuuta. Lisäksi yleisöhavaintoja ukkosesta saatiin Itä-Savosta, mutta tätä ja muita havaintoja ei ole voitu vahvistaa salamanpaikantimella, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä.

Ukkoset eivät ole suoraan riippuvaisia vuodenajasta, vaan pikemminkin lämpö- ja kosteusoloista. Jos Suomeen saapuu kosteaa ja lämmintä ilmaa, salamointi on mahdollista. Keskimäärin ukkosten määrä kuitenkin hiipuu loppukesästä alkaen, koska ilmat alkavat kylmetä talven lähestyessä. Talvisin ukkosta voi kuitenkin esiintyä sakean lumipyryn yhteydessä; ilmiötä sanotaan lumipyrysalamoinniksi. Lumikuuropilvessä tapahtuu sähköistymistä kuten kesäisemmissäkin kuuro- ja ukkospilvissä, mutta pilvi ei jaksa kasvaa kovin korkeaksi ja merkittävä osa sen sähkövarauksesta vajoaa lumisateen mukana alemmaksi. Tavallista maasalaman purkauskanavaa ei ehkä kuitenkaan pääse muodostumaan, vaan sähkö purkautuu epämääräisemmin, pilvisalaman tapaan.

Lisätietoja:

Tutkija Antti Mäkelä, puh. (09) 1929 4166, antti.makela@fmi.fiTutkimuspäällikkö Tapio Tuomi, puh. (09) 1929 4667, tapio.tuomi@fmi.fi