Tiedote 31.7.2007

Tiedote - Phoenix-luotain vie Ilmatieteen laitoksen painemittalaitteen Marsiin

NASA laukaisee 3. elokuuta Phoenix-luotaimen kohti Marsia. Ilmatieteen laitos on toimittanut luotaimeen instrumentin, jonka tavoitteena on mitata Marsin kaasukehän painetta.

Kuva: NASA/JPL/UA

Elokuun 3. päivä aukeaa 22 vuorokauden mittainen laukaisuikkuna Phoenix-luotaimen matkalle kohti Marsia. Jos sääolosuhteet laukaisupaikalla Floridan Cape Canaveralissa sallivat, laukaisua yritetään heti perjantaina 3. elokuuta. Phoenix odotetaan saapuvan perille vajaan kymmenen kuukauden lennon jälkeen toukokuussa 2008. Luotaimen laskeutumispaikka on Marsin pohjoisella napa-alueella. Siellä luotaimen on tarkoitus toimia puolisen vuotta ja tehdä havaintoja mm. sääoloista sekä laskeutumispaikan geologiasta. Jos luotain toimii moitteetta, sen toiminta-aikaa voidaan jatkaa.

Ilmatieteen laitos on toimittanut Phoenix-laskeutujaan painemittausinstrumentin, joka mittaa Marsin kaasukehän painetta. Instrumentti toimii osana Kanadan avaruusjärjestön CSA:n luotaimeen toimittamaa MET-instrumenttipakettia. Painemittausinstrumentin suurin etu on sen pieni koko, instrumentin paino on vain 26 grammaa. Samantapaisia Ilmatieteen laitoksen kokoamia laitteita on aikaisemmin ollut mukana kolmessa Mars-luotaimessa, mutta yksikään luotaimista ei ole päässyt ehjänä määränpäähänsä. Ilmatieteen laitos on kuitenkin onnistunut tutkimaan samantapaisella painemittarilla Saturnuksen Titan-kuuta, jonne ESAn ja NASAn yhteinen Huygens-luotain laskeutui tammikuussa 2005.

MET-instrumentti mittaa laskeutumispaikalla sääoloja koko luotaimen toiminnan ajan. Marsin sääilmiöiden tutkimuksen tekee mielenkiintoiseksi se, että Mars-planeetalla on paljon yhtäläisyyksiä oman planeettamme kanssa. Sääilmiöiden suora havainnointi Marsin pinnalla voi auttaa ymmärtämään myös omaa planeettamme.

Luotain etsii myös jäänteitä ja todisteita napa-alueella muinoin mahdollisesti velloneesta merestä. Phoenix etsiikin vastauksia Mars-tutkimuksen peruskysymyksiin: Onko Marsissa joskus ollut nestemäistä vettä tai jopa elämää? Phoenixin ei uskota löytävän Marsista elämää, mutta se saattaa hyvinkin kertoa, onko Marsissa joskus muinoin, tai ehkä vielä nykyisin, ollut elämälle suotuisat olosuhteet.

Ilmatieteen laitoksen toimittama paineinstrumentti perustuu Vaisala Oy:n anturiteknologiaan. Komponentteja instrumenttiin ovat toimittaneet myös suomalaiset Micro Analog Systems Oy ja Selmic Oy.

Lisätietoja:

Vanhempi tutkija Jouni Polkko, puh. (09) 1929 4653, jouni.polkko@fmi.fiRyhmäpäällikkö Ari-Matti Harri, puh. (09) 1929 4632, ari-matti.harri@fmi.fiTutkija Maria Genzer, puh. (09) 1929 4724, maria.genzer@fmi.fiTutkija Henrik Kahanpää, puh. (09) 1929 4723, henrik.kahanpaa@fmi.fi

Phoenix Mars Mission/The University of ArizonaNASA´s Mars Exploration Program