Tiedote 12.3.2007

Tiedote - MetOp-sääsatelliitti tuottanut ensimmäisiä kuvia otsonikerroksesta

MetOp-satelliitti on välittänyt ensimmäisiä kuvia ilmakehän otsonikerroksesta sekä Euroopan ja koko maapallon ilmanlaadusta.

Kuva: EUMETSAT.

Lokakuussa 2006 laukaistiin ensimmäinen eurooppalainen, napojen kautta kulkeva sääsatelliitti MetOp. MetOpin kyydissä on uudentyyppisiä instrumentteja, jotka uudistavat tapaa monitoroida Maan säätä ja ilmakehää. Yksi näistä laitteista on GOME-2, jonka toteutuksessa myös suomalainen tutkimus ja teollisuus on ollut mukana. GOME-2 -mittalaite parantaa napa-alueiden otsoniaukon seurantaa kartoittamalla ilmakehän otsonin määrää ja jakaumaa.

Suomen Ilmatieteen laitos hyödyntää satelliitista saatuja tuloksia otsonikadon seuraamiseen keskittyvässä O3M SAF (Satellite Application Facility) -osaamiskeskuksessa. Keskuksen tavoitteena on luoda, vahvistaa, arkistoida ja välittää MetOpin kautta tulevia mittaustietoja otsonista, aerosoleista ja ultraviolettisäteilyn määrästä.

Maapallon pohjoisen ja eteläisen napa-alueen yläpuolella oleva otsonikato lisää auringon UV-säteilyä, joka voi aiheuttaa vakavia ongelmia ihmisten terveydelle mutta myös maataloudelle, metsille ja kokonaisille ekosysteemeille.

MetOpin mukana olevan GOME-2:n avulla mitataan ja ennustetaan myös ilmanlaatua sekä Euroopassa että muualla maailmassa. Erilaiset saastepilvet vaikuttavat haitallisesti mm. ihmisten hengityselimien toimintaan ja lisäävät ilman välityksellä kulkeutuneiden happamoittavien aineiden laskeumia.

Lue lisääMetOp-satelliitin ottamia kuviaEnsimmäinen MetOp-satelliitti laukaistu radalleen Tiedote 19.10.2006Tiedote englanniksi EUMETSATin verkkosivuilla

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Jarkko Koskinen, puh. (09) 1929 4174, jarkko.koskinen@fmi.fiErikoistutkija Jukka Kujanpää puh. (09) 1929 4169, jukka.kujanpaa@fmi.fi