Tiedote 2.1.2007

Tiedote - Ennätysleuto joulukuu oli esimerkki vuosisadan tulevasta ilmastosta

Kuva: Eija Vallinheimo

Menneen ennätysleudon joulukuun kaltainen korkea keskilämpötila saavutetaan Ilmatieteen laitoksen ääriarvolaskelmien mukaan nykyilmastossa vain pari kertaa vuosituhannessa. Jos kasvihuonekaasujen päästöjä ei rajoiteta merkittävästi, vuosisadan loppua lähestyttäessä tällaiset joulukuut ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomaisia.

Joulukuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa nollan ja kolmen asteen välillä, etelärannikolla ja lounaissaaristossa yli neljä astetta. Pohjois-Suomessa keskilämpötila vaihteli nollan ja -7 asteen välillä, kylmintä oli Pohjois-Lapissa.

Joulukuun keskilämpötilat olivat koko maassa 6-8 astetta vertailukauden 1971-2000 keskiarvoa korkeammat. Niinpä maan etelä- ja keskiosassa syntyi uusia paikkakuntakohtaisia joulukuun keskilämpötilan ennätyksiä. Maan eteläosassa kuukauden keskilämpötila oli yhden asteen korkeampi kuin koskaan aikaisemmin mittausten ajalta. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila oli 4,0 astetta, kun 1900-luvun alusta tähän asti leudoimman joulukuun 1929 keskilämpötila oli 2,9 astetta. Taulukko muiden asemien joulukuun keskilämpötilojen ennätyksistä

Hyvin leutoja joulukuita on koettu Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa vuosina 1929, 1932, 1936 ja 1972. Lunta oli vähän myös näinä joulukuina maan etelä- ja keskiosassa aina Etelä-Lappia myöten.

Itsenäisyyspäivänä, 6.12., syntyi uusi joulukuun päiväkohtainen lämpöennätys. Tuolloin Salon Kärkässä mitattiin 10,8 astetta. Myös Skandivuoriston poikki puhaltanut föhnilmiö nosti lämpötilaa useina päivinä ja tehosti omalla osallaan kuukauden leutoutta. Joulukuun alin lämpötila, -29,5 astetta mitattiin 20.12. Sodankylässä.

Sademäärät paikoin kaksinkertaisia

Joulukuun sademäärät olivat Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin yli kaksinkertaiset pitkän ajan keskiarvoon nähden. Määrät vaihtelivat 50-100 millimetrin välillä. Paikoin maan lounaisosassa sekä Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa satoi joulukuussa reilusti yli 100 millimetriä.

Hyvin leuto sää piti maan paljaana tai lähes paljaana koko joulukuun ajan maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänin länsiosassa. Erityisesti Keski- ja Pohjois-Lapissa lumipeite säilyi ja vahvistui ajoittain. Lopulta jouluksi saatiin maan itäosaan valkoinen ohut lumipeite. Joulu oli lumeton linjan Kokkola-Jyväskylä-Kotka länsipuolella.

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu puh. 0600 10601 (3,01 EUR/min + pvm)Palveleva meteorologi puh. 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Joulukuun säätilastotKoko vuoden säätilastotTalven 2006 - 2007 lumitilanteet