Tiedote 1.12.2006

Tiedote - Marraskuun loppupuoli poikkeuksellisen lauha

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun loppupuolen keskilämpötila oli koko maassa 5 - 10 astetta kuukauden alkupuolta korkeampi. Tyypillisesti lämpötila laskee marraskuun alusta kuukauden loppuun mennessä noin 5 astetta.

Kuva: Tuija Vuorinen

Alku- ja loppukuun keskilämpötilan erotus oli kaikkien aikojen suurin 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Erotus oli suurin, yli 10 astetta, maan pohjoisosassa. Vastaavalla tavalla lämpötila on noussut kohti marraskuun loppua myös mm. vuosina 1908, 1968 ja 1970.

Marraskuun keskilämpötila lähellä keskimääräistäKoko kuukauden keskilämpötilat päätyivät koko maassa vain vähän, 1-2 astetta, tavanomaista korkeammiksi kylmästä alkukuusta johtuen. Vaikka marraskuun loppu oli harvinaisen lauha, kuukauden alkupuoli (1.-15. päivä) oli etenkin maan itä- ja pohjoisosassa yksi kylmimmistä tarkastelujaksolla 1961-2006.

Lämpötilat laskivat marraskuun ensimmäisen viikon aikana jopa Etelä-Suomessa 20 pakkasasteen alapuolelle ja Lapissa mitattiin alle 25 asteen pakkaslukemia.Kuukauden ylin lämpötila, 10,5 astetta, saavutettiin Kauhavalla vasta 26. päivänä, kun taas alin lämpötila, -29,5 astetta mitattiin Kittilässä jo marraskuun 2. päivänä.

Paikoin paksu lumipeite lähes sulanutLumipeite saatiin koko maahan loka-marraskuun vaihteessa voimakkaiden lumipyryjen tuomana. Maan kaakkoisosassa lunta oli enimmillään ajankohtaan nähden ennätykselliset 40 - 50 senttimetriä. Paksuin lumipeite, 51 senttimetriä, mitattiin Ruokolahdella 3. päivänä.

Leudot lämpötilat kuukauden loppupuolella saivat lumipeitteen kuitenkin häviämään nopeasti. Marraskuun päättyessä lunta oli jäljellä enää niukasti Koillismaalla ja Itä-Lapissa. Runsaammin lunta, 20-30 cm oli vain Käsivarren Lapissa Enontekiöllä.

Marraskuun sademäärä oli lähes koko maassa tavanomainen tai hieman tavanomaista runsaampi, sillä sadetta kertyi kuukauden aikana 50 - 70 millimetriä. Vain Kainuussa ja Koillismaalla sekä Inarissa ja Utsjoella kuukauden sadekertymä jäi tavanomaista pienemmäksi. Eniten satoi maan lounaisrannikolla, esimerkiksi Kemiössä 137 ja Turussa 112 millimetriä.

Koko syksy kaksi astetta tavanomaista lämpimämpiKoko syksy, syyskuusta marraskuuhun, oli maan länsiosassa runsas 2 astetta ja maan itäosassa 1 - 2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Maan pohjoisosassa syksyn keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Pitkäksi venyneen kesän vuoksi terminen syksy jäi maan etelä- ja keskiosassa vain muutaman viikon mittaiseksi. Terminen talvi alkoi maan etelä- ja keskiosassa lokakuun lopussa ja maan pohjoisosassa lokakuun puolen välin jälkeen. Etenkin lokakuun runsaat sateet kasvattivat syys-marraskuun sademäärät suuressa osassa maata noin 1,3-kertaisiksi pitkän ajan keskiarvoon nähden.

Lue lisääMarraskuun 2006 säätietojaSyksyn tilastojaTalven 2006-2007 lumiseuranta

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu puh. 0600 10601 (3,01 EUR/min + pvm)Palveleva meteorologi puh. 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)