Tiedote 30.10.2006

Tiedote - Voimakas lumipyryalue lähestyy maan eteläosaa

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 30. lokakuuta tekemän ennusteen mukaan tiistai-iltapäivänä ja illalla maan eteläosaan leviää lumipyryalue. Vuorokauden aikana lunta saattaa kertyä jopa yli 20 senttimetriä. Ilmatieteen laitos varoittaa autoilijoita, sillä ennusteen mukaan ajokeli tulee muuttumaan maan eteläosassa erittäin huonoksi.

Kuva: Nanni Akkola

Varhain tiistaina Etelä-Ruotsiin kehittyy voimakas matalapaineen osakeskus, joka liikkuu keskiviikon aikana Suomen eteläpuolitse itään. Idänpuoleinen tuuli voimistuu huomattavasti etenkin maan eteläosassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan lumi sataa voimakkaan ja puuskaisen itätuulen mukana. Tuulen vuoksi lumen kinostuminen on nopeaa. Ajokeli tulee muuttumaan maan eteläosassa yleisesti erittäin huonoksi lumisateen vuoksi. Etelärannikon tuntumassa voi iltapäivän ja illan aikana sataa ajoittain myös vettä.Itätuuli on ennusteiden mukaan tiistai-iltapäivästä alkaen hyvin puuskaista ja saattaa aiheuttaa vähäisiä tuulivahinkoja lähinnä Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Loppuviikon sademäärät olivat suuriaIlmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Oulun läänissä, Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa mitattiin 27.-28. lokakuuta laajalti 20-35 millimetrin vuorokausisadekertymiä. Sateet tulivat yksinomaan lumena Etelä-Lapissa ja Oulun läänissä, joissa lumipeite kasvoi laajalti 10-20 senttimetriä. Myös Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa lunta satoi paikoin 5-10 senttimetriä. Etelämpänä maata sateet tulivat pääosin vetenä.

Merialueilla perjantain ja lauantain välisenä yönä pohjoisenpuoleiset keskituulet olivat suurimmillaan 23-27 metriä sekunnissa ja maa-alueilla 10-15 metriä sekunnissa. Selkämerellä, Rauma Kylmäpihlajassa 10 minuutin keskituulen nopeus oli voimakkaimmillaan 26 m/s ja puuskissa 30 m/s keskiyöllä. Myös Merenkurkussa, Valassaarilla mitattiin yhtä suuria tuulen voimakkuuksia kuin Rauman edustalla. Vielä lauantaina 28.10., matalapaineen siirryttyä jo Venäjän puolelle, tuulennopeus yltyi myrskylukemiin Suomenlahdella.

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi 24 h/vrk palvelunumero 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Voimassa olevat varoituksetLokakuun sää ja tilastotMyrskytilastot