Tiedote 27.10.2006

Tiedote - Tuulet voimistuvat vaarallisen voimakkaiksi lännessä

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 27.10. tekemän ennusteen mukaan hyvin voimakas matalapaine liikkuu Suomen yli vähitellen itään. Illalla ja yöllä pohjoisen ja lännen välinen tuuli voimistuu läntisimmissä maakunnissa vaarallisen voimakkaaksi. Ajokeli on huono tai tulee muuttumaan huonoksi lähes koko maassa lumi- ja räntäsateiden takia.

Kuva: Ari Laakso

Tällä hetkellä matalapaineen keskus on Selkämerellä. Maan etelä- ja keskiosassa etelänpuoleiset tuulet heikkenevät aluksi, mutta illalla ja lauantaiyönä matalapaineen länsipuolella lännen ja pohjoisen väliset puuskaiset tuulet voimistuvat huomattavasti. Merialueilla keskituulet ovat ylimmillään 23-27 metriä sekunnissa. Maan länsiosassa Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Uudenmaan maakunnissa luoteistuuli on vaarallisen voimakasta perjantai-illan ja lauantai-aamun välisenä aikana. Maan itäosassa tuulet voimistuvat lauantaiaamun ja aamupäivän aikana, mutta eivät näillä näkymin aiheuta suuria vahinkoja.

Ajokeli huononee suuressa osassa maataLauantai-iltaa kohti tuulet heikkenevät koko maassa. Matalapaineeseen liittyvät sateet ovat hyvin runsaita ja sadetta kertyy monin paikoin 15-30 millimetriä. Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa sateet tulevat pääosin lumena, mikä voimakkaan itätuulen kanssa vaikeuttaa tänään ja ensi yönä tieliikennettä huomattavasti. Ensi yöstä alkaen maan etelä- ja keskiosassa sateet muuttuvat rännäksi ja lumeksi, mikä huonontaa jonkin verran ajokeliä myös maan etelä- ja keskiosassa. Lunta sataa maan etelä- ja keskiosassa kuitenkin vain muutamia senttimetrejä.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoituksetMerialueiden myrskypäivät

Palveleva meteorologi 24 h/vrk palvelunumero 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)