Tiedote 2.10.2006

Tiedote - Syyskuussa kesäisiä lämpötiloja

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuussa koettiin harvinaisen korkeita lämpötiloja, mutta toisaalta syksyn ensimmäinen ehjä lumipeite saatiin Lappiin muutama viikko etuajassa.

Kuva: Kari Österberg

Ilmatieteen laitoksen mukaan päättynyt syyskuu oli maan länsiosassa harvinaisen lämmin keskilämpötilojen ollessa 3-4 astetta tavanomaista korkeampia. Maan länsiosassa kulunut kuukausi oli paikoin jopa kolmanneksi lämpimin syyskuu 1900-luvulta lähtien. Hyvin lämpimiä syyskuita on ollut myös vuosina 1934 ja 1949, jolloin kuukauden keskilämpötila oli laajasti koko maassa 4-5 astetta tavanomaista korkeampi. Vuoden 1955 syyskuu oli lämmin etenkin maan etelä- ja keskiosassa.

Lämpötilavaihtelut suuriaEnsimmäiset ankaran hallan yöt koettiin syyskuun puolivälissä, kun maanpintalämpötila laski monin paikoin alle -4 asteeseen. Lämpötilan vuorokausivaihtelu oli suurta päivälämpötilojen noustessa maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen yläpuolelle.

Lämpötilat vaihtelivat syyskuussa myös etelä-pohjoissuunnassa merkittävästi. Kuukauden loppupuoliskolla mitattiin Lappia lukuun ottamatta ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Syyskuun korkein lämpötila, 24,1 astetta, saavutettiin niinkin myöhään kuin 23. syyskuuta Tampereen Härmälässä. Samalla syntyi loppukuun uusi lämpötilaennätys. Toisaalta muutama päivä aikaisemmin Pohjois-Lapissa satoi syksyn ensimmäinen ehjä lumipeite noin kolme viikkoa etuajassa. Päivälämpötilat jäivät Pohjois-Lapissa tuolloin vain muutamaan asteeseen. Ero maan etelä- ja keskiosien yli 20 asteen lämpötiloihin oli näin ajankohtaan nähden ennätyksellinen tarkastelujaksolla 1961-2006.

Terminen syksy alkoi pohjoisessa keskimääräistä myöhemminMaan etelä- ja keskiosan kuukauden keskilämpötila 10-14 astetta oli 2-4 astetta tavanomaista korkeampi. Oulun läänin keskilämpötila 8-11 astetta oli noin 1,5-2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi ja myös Lapissa syyskuu oli noin asteen keskimääräistä lämpimämpi keskilämpötilan ollessa 5-8 astetta. Terminen syksy alkoikin Lapissa ja paikoin Oulun läänissä 1-2 viikkoa keskimääräistä myöhemmin 6.-8. syyskuuta, kun vuorokauden keskilämpötila laski pysyvästi alle +10 asteen. Sen sijaan maan etelä- ja keskiosassa terminen kesä jatkui edelleen syyskuun päättyessä. Lapissa myös terminen kasvukausi päättyi syyskuun loppuun mennessä. Tällöin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi alle +5 asteeseen.

Syyskuun sateet tulivat maan etelä- ja keskiosaan pääasiassa kuukauden alkupuolella, mutta maan pohjoisosassa satoi melko tasaisesti koko kuukauden aikana. Syyskuun lopussa runsaita sateita saatiin Oulun lääniin vuorokausikertymien ollessa suurimmillaan 40 millimetriä. Kainuuseen saatiin myös muutama senttimetri lunta. Monin paikoin maan pohjoisosassa kuukauden sademäärä olikin tavanomaista runsaampi vaihdellen 50 ja 90 millimetrin välillä. Kainuussa mitattiin paikoin yli 100 millimetrin kuukausikertymiä. Sen sijaan Varsinais-Suomesta Etelä-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Pohjanmaalla sademäärä jäi tavanomaisen arvon alapuolelle. Pienintä sadanta oli pääkaupunkiseudulla, jossa sademäärä jäi 20-30 millimetriin, joka on alle puolet tavanomaisesta. Muualla Suomessa syyskuun sademäärä oli tavanomainen.

Eilinen ukkonen harvinainenIlmatieteen laitoksen mukaan 1. lokakuuta koettu ukkonen syntyi iltapäivällä Pohjois-Itämerellä ja eteni illan aikana koilliseen Suomen etelärannikolle. Ukkonen oli ajankohtaan nähden harvinainen mutta ei kuitenkaan poikkeuksellinen. Ukkosen edellytyksiä loivat ajankohtaan nähden lämmin ilmavirtaus, lämmin meri ja runsas kosteus.

Suomen lähivesillä paikannettiin yli 1000 maasalamaa ja maan puolella 400. Tämän lisäksi pilvisalamointi sekä ukkosen rintamaluonne tekivät leiskumisesta ajoittain melko jatkuvaa. Salamatiheydellä mitattuna voimakkuus jäi maa-alueella pahimmillaankin kohtalaiseksi, sen sijaan Porkkalan edustalla merellä mitattiin rajuksi yltänyt alue. Baltiassa paikannettiin illan ja yön aikana noin 10 000 salamaa.

Esimerkiksi vuonna 2005 paikannettiin 2.10. muutama salama Porvoossa, 4.11. Itämerellä 350 salamaa (muutama Suomessa) sekä vielä 30.11. Tammisaaren lähellä 160 salamaa (40 maalla); vuonna 2004 paikannettiin 7.10. Suomenlahdella 800 salamaa. Vuosina 2002 ja 2003 ei syyssalamoita esiintynyt merkittävästi.

Lue lisääSyyskuun säätilastoistaUkkosista ja salamoista

Lisätietoja:

Ilmastotilastot: Ilmastopalvelu, puh. 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)Sääennusteet: Palveleva meteorologi, puh. 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)Ukkoset: Tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi, puhelin (09) 1929 4667