Tiedote 14.8.2006

Tiedote - Venäjän metsäpalojen savuhaitat siirtyvät kohti itää

Venäjällä on edelleen useita voimakkaita metsäpaloja, joista leviää savua Suomeen. Pahin paloalue on tällä hetkellä Kannaksella mutta myös Laatokan pohjoispuolella on metsäpaloja, joista saattaa kulkeutua savua jopa maan keskiosaan. Alkuviikon aikana Ilmavirtaukset tuovat edelleen savuja Etelä- ja Keski-Suomeen, mutta myöhemmin tiistaina savuvanat kääntyvät pääosin Suomen itäpuolelle.

Kuva: Pia Anttila

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmavirtaukset ovat aluksi idänpuoleisia mutta kääntyvät tiistain kuluessa etelänpuoleisiksi. Ilmavirtausten muutos hälventää tällöin savua tehtyjen laskelmien mukaan Etelä- ja Länsi-Suomessa. Savut kulkeutuvat pääosin maamme itäpuolelle. Sää on vähitellen muuttumassa myös epävakaisemmaksi. Jo sunnuntaina pilvisyys alkoi lisääntyä etelästä alkaen. Tiistaista alkaen sateiden mahdollisuus kasvaa Etelä- ja Keski-Suomessa. Sadekuurot voivat tuoda lähipäivinä helpotusta savun huonontamaan ilmanlaatuun kahdella tavalla. Paloalueelle osuessaan sateet auttaisivat metsäpalojen sammutuksessa, ja savuvanojen kulkureitin varrella sateet puhdistaisivat ilmaa pienhiukkasista.

Luoteis-Venäjän metsäpalojen seurauksena ilmanlaatu on ajoittain ollut erittäin huono Etelä- ja Keski-Suomessa viime viikon alusta lähtien. Metsäpalot ovat aiheuttaneet paikoitellen pienhiukkasten määrän lisääntymisen moninkertaiseksi. Viikonloppuna itätuuli kuljetti savunhajua viimeviikkoa laajemmalle alueelle. Savun haju tuntui mm. Hämeessä ja Pohjanmaalla. Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan pienhiukkasten (PM2.5) pitoisuus Virolahdella Venäjän rajan tuntumassa oli viime yön aikana suurimmillaan lähes 150 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Tämä pitoisuus on ennätyksellisen korkea, ja ylittää paikkakunnan vuosikeskiarvon noin 15-kertaisesti.

Metsäpalot aiheuttavat pienhiukkasten ja ärsyttävien hiilivetyjen lisääntymistä ilmassa. Palojen vaikutus voidaan havaita savun hajuna, näkyvyyden heikkenemisenä sekä herkillä väestöryhmillä ärsytys- ja terveysoireina. Altistumista voi vähentää pysyttelemällä sisätiloissa ovet ja ikkunat suljettuina.

Malliennuste Venäjän metsäpaloista peräisin olevien pienhiukkastenleviämisestä. Ylimmässä kuvassa on tilanne maanantaina 14.8. klo 13.00, keskimmäisessä ti klo 13.00, ja alimmassa kuvassa ke klo 02.00. Maanantain ja tiistain aikana idästä tai kaakosta tuleva virtaus kuljettaa savuvanan Etelä- ja Keski-Suomen ylitse, mutta vähitellen tuulen suunta muuttuu eteläiseksi, jolloin vana suuntautuu pääosin maamme itäpuolelle.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Risto Hillamo, puh. (09) 1929 5500Tutkimusprofessori Jaakko Kukkonen, puh. 050 520 2684Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi

Säätiedot palvelevalta meteorologiltapuh. 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Metsäpalojen terveysvaikutukset, Sosiaali- ja terveysministeriöKaupunkien ja taajamien ilmanlaatu