Tiedote 3.4.2006

Tiedote - Ilmatieteen laitos pyrkii tehostamaan luonnononnettomuuksien seurantaa

Luonnononnettomuuksien varoituskeskuksen rahoitusta ei esitetä vuoden 2006 lisätalousarvioon. Ilmatieteen laitos pyrkii nyt löytämään uusia innovatiivisia ratkaisuja tehostaakseen luonnononnettomuuksien seurantaa ja niistä varoittamista.

Vesi tulvi Helsingin Tammisalossa tammikuussa 2005. Kuva: Ari Pantsar.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Pekka Plathan toteaa, että keskitettyä Luonnononnettomuuksien varoituskeskusta ei synny. Ilmatieteen laitos pohtii nyt uusia ratkaisumalleja.

- Lähdemme etsimään uusia, innovatiivisia ratkaisuja ja muuta ulkopuolista rahoitusta, jotta voimme entisestään kehittää luonnononnettomuuksienkin seurantaa, Plathan sanoo.

Luovassa Ilmatieteen laitos, Merentutkimuslaitos, Helsingin yliopiston Seismologian laitos sekä Suomen ympäristökeskus olisivat yhteistyössä seuranneet ja analysoineet uhkaavia luonnononnettomuuksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Järjestelmä olisi tarvittaessa varoittanut väestöä ja viranomaisia laajalti vaaroista, kuten tulvista, maanvyörymistä, maanjäristyksistä ja merellisistä riskeistä.

Ilmatieteen laitoksen viranomaisrooliin kuuluu varoittaa säästä. Viime vuosina laitos on mm. tehostanut pelastusviranomaisille tiedottamista, kokeillut nopeasti kehittyvien rajuilmojen osalta uusia työkaluja ja pyrkinyt ennakoimaan ilmiöitä, joista aikaisemmin ei ole varoitettu. Lisäksi on kehitetty suurelle yleisölle viestimistä median ja nettisivujen kautta nopeasti kehittyvissä poikkeuksellisissa säätilanteissa.

Kansainvälisiä onnettomuuksia ei kuitenkaan seurata niin aktiivisesti kuin suunnitellun Luovan avulla olisi voitu tehdä. - Tutkimme nyt, mitä varoitusjärjestelmän keskeisiä osia voisimme toteuttaa uusilla ratkaisumalleilla ja millaisella aikataululla siihen pystymme, Plathan sanoo.

Luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmät nähdään kansainvälisesti erittäin tärkeiksi. Ennakoinnilla ja hyvillä varoitusjärjestelmillä onnettomuuksien seurauksia voidaan lieventää ja niiden kehittymistä suuriksi katastrofeiksi vähentää.