Tiedote 22.3.2006

Tiedote - Ilmatieteen laitos mukana valtion tilannekuvajärjestelmässä

Luonnontuhojen kehittyminen luonnonkatastrofeiksi voidaan estää, kun käytettävissä on hyvät tiedot luonnononnettomuuksien riskeistä ja varoituksista ja näitä hyödynnetään yhteiskunnan varautumis- ja lievennystoimia suunniteltaessa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Suomen Ilmatieteen laitos on mukana valtionhallinnon tilannekuvajärjestelmässä, joka on luotu erityistilanteissa tapahtuvaa viranomaisten välistä nopeaa tiedonvaihtoa silmälläpitäen. Luonnononnettomuuksien torjunta ja seurausten lieventäminen on 23.3. vietettävän Maailman ilmatieteen päivän teema tänä vuonna.

Vuosien 1992-2001 aikana maailman luonnonkatastrofeissa sai surmansa 622 000 henkilöä ja onnettomuudet koskettivat yli kahta miljardia ihmistä. 90 prosenttia kaikista luonnonmullistuksista liittyvät säähän, ilmastoon ja veteen. Maailman ilmatieteen järjestö WMO muistuttaa Maailman ilmatieteen päivänä 23.3., että luonnonkatastrofeja on mahdollista torjua ennalta ja niiden seurauksia on mahdollista lieventää.

Maailman ilmatieteen päivän teema nostaa esiin WMO:n ja kansallisten meteorologisten laitosten panoksen edistettäessä luonnononnettomuuksilta ja ympäristöonnettomuuksilta suojautumista ja niihin varautumista. Viime vuosikymmeninä tapahtuneiden äärimmäisten luonnonilmiöiden tutkimus osoittaa, että tällaiset uhkatekijät ovat kasvamassa.

WMO ja eri maiden meteorologiset ja hydrologiset laitokset tuottavat jatkuvaa ja ajantasaista tietoa, jota voidaan hyödyntää luonnontuhoriskejä arvioitaessa, seuratessa ja ennakoitaessa. Nämä tiedot ovat tärkeitä suunniteltaessa yhteiskunnan varautumis- ja lievennystoimenpiteitä, joilla voidaan jopa välttää luonnontuhojen kehittyminen katastrofeiksi. Tätä ajatusta sovelletaan myös Valtioneuvoston kanslian koordinoimassa tilannekuvajärjestelmässä, jossa eri ministeriöiden alaiset tilannekuvakeskukset tuottavat oikeaa ja täsmällistä tilannetietoa vaarallisista tilanteista viranomaisten toiminnan pohjaksi. Ilmatieteen laitos tuottaa järjestelmään laajalti tietoa ja ennakkovaroituksia suomalaisia uhkaavista, vaaraa-aiheuttavista sääilmiöistä ja -tilanteista sekä liikenne- ja viestintäministeriön että valtioneuvoston käyttöön.

WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud toteaa Maailman ilmatieteen päivän tiedonannossaan myös, että luonnononnettomuuksien ehkäisyssä tarvitaan myös ilmastojärjestelmien parempaa ymmärrystä sekä kykyä ennustaa sekä ilmaston luonnollisia vaihteluja että ihmisen osuutta ilmastonmuutoksessa. Ilmastonmuutos on yksi Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen painopistealueista.

Maailman ilmatieteen päivää vietetään 23.3.Maailman ilmatieteen päivää vietetään torstaina 23. maaliskuuta. Maailman ilmatieteen järjestö WMO perustettiin 23. maaliskuuta vuonna 1950. WMO toimii YK:n asiantuntijana säähän, ilmastoon ja veteen liittyvissä asioissa.

Lue lisääWMO:n pääsihteerin Michel Jarraudin tiedonanto Maailman ilmatieteen päivänä: Luonnononnettomuuksien ennaltatorjunta ja niiden seurauksien lievennys

Lisätietoja:

varapääjohtaja Mikko Alestalo puh. (09) 1929 2210