Tiedote 1.3.2006

Tiedote - Talvinen helmikuu oli vähäsateinen

Ilmatieteen laitoksen mukaan helmikuu oli vähäsateinen ja etenkin maan itäosassa keskimääräistä kylmempi. Kulunut talvi (joulu-helmikuu) oli lämpötiloiltaan tavanomainen kahdesta erittäin kylmästä jaksosta huolimatta.

Kuva: Teija Kuusela

Maan länsiosassa kuukauden keskilämpötilat olivat -7 ja -10, maan itäosassa ja Lapissa -10 ja -15 asteen välillä. Maan länsi- sekä pohjoisosassa, Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, keskilämpötila oli 1-3, itäosassa 3-5 astetta keskimääräistä kylmempi.Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuukausi oli vähäsateinen. Helmikuun sademäärä oli koko maassa pääosin 10-25 millimetrin välillä. Monin paikoin satoi vain 30-60 % keskimääräisestä helmikuun sademäärästä. Helmikuun yhdeksännen päivän aamuna havaittiin harvinaisen voimakkaita jäätäviä sateita muun muassa Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa sekä Satakunnassa. Jäätäminen oli voimakasta, sillä pakkasta oli -7... -10 astetta. Tilanteesta teki erikoisen se, että autoilijat joutuivat paikoin pysähtymään puhdistamaan jäätyviä tuulilaseja kesken ajomatkan.Helmikuun loppu oli talvinen. Yölämpötilat laskivat monin paikoin -15 asteen alapuolelle, mutta auringon lämmittävän vaikutuksen vuoksi päivälämpötilat olivat parhaimmillaan parikymmentä astetta yölämpötiloja korkeampia. Lapissa auringon ja Skandien yli puhaltavan lauhan Föhn-tuulen vaikutuksesta mitattiin 22.2. Utsjoen Nuorgamissa sekä 24.2. Pellossa jopa +6,0 asteen lämpötiloja.

Talvi kiristi otettaan vähitellenTalvi (joulukuu-helmikuu) oli koko maassa lämpötiloiltaan hyvin tavanomainen. Alkutalvi oli keskimääräistä leudompi aina tammikuun alkuun asti. Tämän jälkeen talveen mahtui kaksi erittäin kylmää jaksoa 18.-22.1. sekä 4.-6.2. Talven kylmin lämpötila, -43.6 astetta, mitattiin 20. tammikuuta Kittilän Pokassa. Helmikuun kylmimmäksi lämpötilaksi jäi Rovaniemen Apu-kassa 6.2. mitattu -36,7 astetta. Tällöin pakkasta oli myös paikoin Etelä-Suomessa yli 30 astetta.Talven keskilämpötila oli hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa, Lapissa keskilämpötila oli kuitenkin 1-2 astetta keskimääräistä leudompi. Talven keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan -5 asteesta Pohjois-Lapin -12 asteeseen.Talven sademäärät vaihtelivat koko maassa pääosin 60-110 millimetrin välillä. Maan pohjoisosassa nämä lukemat ovat melko lähellä pitkän ajan keskiarvoja, mutta maan etelä- ja keskiosassa sademäärät olivat vain 50-80 % keskiarvoista. Talven lumen syvyydet olivat helmikuun lopussa ajankohtaan nähden lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Lumen syvyys oli jo tammikuusta lähtien 30-70 cm lukuun ottamatta länsirannikkoa, jossa lunta oli vähemmän.Tykkylunta kertyi puihin etenkin tammikuun alkupuolella, jolloin sää oli leutoa. Tilanne helpottui Pirkanmaalla tammikuun 10. päivän jälkeen, jolloin tuuli karisti lumia puista. Sen sijaan esimerkiksi Lapissa tilanne vain paheni, kun sää jatkui edelleen leutona ja lämpötila vaihteli nollan molemmin puolin. Kuusamossa jouduttiin turvallisuussyistä jopa sulkemaan hiihtoreittejä puiden kaatumisvaaran takia.

Lue lisääHelmikuun säästäTalven 2005-2006 sääseurantaTykkylumi

Ilmastopalvelusta saa lisätietoa numerosta 0600 10601(3,01 EUR/min + pvm)Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)