Tiedote 16.1.2006

Tiedote - Stardust-luotain toi komeettapölyä Maahan

NASAn Stardust-luotain on tuonut Maahan komeettapölyä, jota se on kerännyt mm. lentäessään ohi komeetta Wild 2:n ohi. Ilmatieteen laitoksen mittalaite on ollut Stardust-luotaimen matkassa kuluneet seitsemän vuotta ja se on jo analysoinut luotaimeen kerättyä pölyä.

Stardust-luotaimen ottama kuva komeetta Wild-2:sta. Kuva NASA.

Pölyä sisältävä kapseli on iskeytynyt Maahan sunnuntaina 15. tammikuuta klo 12.12 suomenaikaa onnistuneesti. Stardust-luotain on saanut samalla päätökseen 4 630 000 000 kilometrin kiertomatkan, jota se on tehnyt yli seitsemän vuotta. Matkan aikana Stardust on kerännyt komeetta- ja avaruuspölyä, jota se on nyt tuonut onnistuneesti Maan pinnalle.Ilmatieteen laitos on osallistunut luotaimen mukana olevan CIDA-pölyanalyysimittalaitteen valmistamiseen. Laite on saanut lennon aikana mitattua usean pölyhiukkasen koostumusta. CIDA on analysoinut pölyhiukkasia jo satelliitissa ja tuloksia on saatu Maahan satelliitin kautta jo ennen näytteiden saamista Maan pinnalle. Näin ainakin osa aineistosta on voitu varmuudella saada talteen. CIDA on saanut 2.4.1999 jälkeen yli 40 pölyhiukkasosumaa ja ensimmäiset tulokset hiukkasanalyysistä on jo julkaistu.

Pölystä tietoa aurinkokuntamme synnystäTämä on ensimmäinen kerta, jolloin avaruus- ja komeettapölyä on saatu tutkittavaksi laboratorio-olosuhteisiin. Tutkijat toivovat pölystä tehtävien analyysien lisäävän ymmärtämystä aurinkokuntamme syntyhistoriasta. Komeettojen pinnalla tapahtuneet kemiallis-fysikaaliset prosessit ovat saattaneet olla olennainen osa elämän syntyä, sillä jo nyt tiedetään noin kolmanneksen valtamerien vesistä olevan peräisin komeetoista.

Tällä hetkellä kerättyjen pölyhiukkasten määrää ei vielä osata arvioida. Luotaimeen kerätty pöly on varastoitu aerogeelistä tehdyn kapselin sisälle. Aerogeelin on tarkoitus pitää pöly muuttumattomana Maassa tehtävää analyysia varten. Pelkästään pölyhiukkasten löytäminen kapselista on kuitenkin erittäin vaikeaa.

Ilmatieteen laitos on osallistunut Stardust-luotaimen pölyanalyysi-instrumentin CIDA:n rakentamiseen yhdessä saksalaisen tutkimusryhmän kanssa. Ilmatieteen laitos on vastannut myös mittalaitteen ohjelmistokehitystyöstä. Merkittävä osa tulosten analysointiohjelmistoista on kehitetty Suomessa. Ilmatieteen laitos tulee olemaan myös merkittävä CIDA:n mittaustulosten tieteellinen hyödyntäjä.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen Tutkimuksen sivuiltaNasan sivuilta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat nähtävissä osoitteessa: