Tiedote 22.12.2006

Tiedote - Joulupukin rekimatka Rovaniemeltä Etelä-Suomeen vaarassa

Ilmatieteen laitoksen 22. joulukuuta päivittämän ennusteen mukaan joulupyhinä sää on lämpötiloiltaan vaihtelevaa, sillä Atlantilla olevat matalapaineet tuovat lauhaa ilmaa Suomeen. Maanteillä keli on vaihtuvien lämpötilojen myötä paikoin huono, ja pohjoisessa voivat sateet vaikeuttaa ajokeliä. Joulu on luminen lähinnä maan pohjoisosassa ja paikoin itärajan tuntumassa. Muualla maassa lumipeite on ohut tai maa on paljas.

Kuva: Kari Österberg

Suomi kuuluu joulunpyhien ajan kylmän ja lauhan ilmamassan rajavyöhykkeelle. Varhain jouluaattona Suomen yli kulkee matalan osakeskus, jonka yhteydessä luoteistuuli on voimakasta etenkin maan lounaisosassa. Jouluaattona maan länsiosassa lämpötila on nollan vaiheilla, mutta laskee hieman illan aikana. Muualla maassa lämpötila on selvemmin nollan alapuolella. Lapissa pakkasta voi olla reilut kymmenkunta astetta. Varhain jouluaattona vettä ja lunta sataa maan kaakkoisosasta Pohjanmaalle ulottuvalla alueella.

Jouluyönä koko maassa ollaan selvästi pakkasen puolella. Kireintä pakkanen on Lapissa ja vielä joulupäivänäkin lämpötila on laajalti pakkasella. Tapaninpäivänä sää jälleen lauhtuu, kun voimistuvat lännenpuoleiset tuulet tuovat Atlantilta lauhaa ilmaa Suomeen. Samalla maan keski- ja pohjoisosassa tulee paikoin lumisadetta.

Jouluna on yleensä ollut lunta ja pakkastaValkea joulu on ollut lähes takuuvarma Itä-Suomen pohjoisosissa ja koko Pohjois-Suomessa, Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta. Mitä lähemmäksi rannikkoseutuja tullaan, sitä pienemmäksi valkean joulun mahdollisuus yleensä käy.

Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan sekä osittain Vaasan rannikkoseudulla valkeita jouluja on tilastollisesti keskimäärin 6-8 kymmenessä vuodessa. Ahvenanmaalla ja saaristomerellä on keskimäärin vain joka toinen joulu valkea. Tyypillisesti jouluna on lunta pohjoisessa liki 40, Keski-Suomessa noin 25 ja Etelä-Suomessa 10 senttimetriä. Lämpötilat ovat jouluna keskimäärin maan eteläosassa -3, keskiosassa -6 ja pohjoisosassa -12 asteen vaiheilla.

Viime vuoden joulu oli tyypillinen sekä lämpötiloiltaan että lumimäärältään. Joulu 2005 oli valkoinen koko maassa, mutta etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa lunta oli vain muutama senttimetri.

Lauhimpina jouluina lämpötila on noussut maan eteläosassa +6, maan keskiosassa +4 ja Lapissa +3 asteeseen. Tällainen ennätyslauha joulu koettiin viimeksi vuonna 1974. Myös muun muassa vuosina 1994 ja 1992 joulu on ollut leuto koko maassa. Vuonna 1972 oli laajalti lumetonta Etelä-Suomesta alkaen aina Oulun lääniä myöten, Kainuuta ja Koillismaata lukuun ottamatta. Maan etelä- ja keskiosassa vähälumista joulua on vietetty myös mm. vuonna 1992. Lapissa yksi vähälumisimmista jouluista on ollut vuosi 2000, jolloin siellä oli lunta 5-20 senttimetriä.

Tarkista ajokelit ennen matkaan lähtöäJoulupukin rekimatka Rovaniemeltä Etelä-Suomeen on siis vaarassa. Perjantaina 22.12. Rovaniemellä on mitattu viitisen senttimetriä lunta. Jouluna Rovaniemellä on lunta yleensä aina. Vähiten, 10 senttimetriä, lunta oli viimeksi vuonna 1986.

Kaikkien jouluna matkaa tekevien kannattaa tarkistaa ajokeli ennen matkaan lähtöä. Ilmatieteen laitoksen liikennesää kertoo pääteiden ajo-olosuhteista maakunnittain tulevien 24 tunnin aikana Ilmatieteen laitoksen www-sivuilla ja YLEn kanavilla. Ajokelit saa tilattua myös kännykkään Ilmatieteen laitoksen mobiilipalveluiden kautta.

Joulun aikaan on usein liukasta jalkakäytävillä. Tuoreen jalankulkusään saat tarkistettua: www.ilmatieteenlaitos.fi/jalankulku tai YLEn teksti-tv:n sivulta 407.

Ajokelit saa tekstiviestinä näppäilemällä KELI LÄHTÖPAIKKA MÄÄRÄNPÄÄ, esimerkiksi KELI HELSINKI MIKKELI, ja lähettämällä viestin numeroon 16161 (0,84 EUR/haku). Mobiilisääpalveluista löytyy lisää tietoa osoitteesta www.weatherproof.fi.

Lue lisääVoimassa olevat varoituksetJoulun säätilastoistaJoulukuun tilastoista

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi 24 h/vrk myös joulunpyhinä numerossa 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)

Toimittajapalvelua Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 040 503 5009