Tiedote 2.11.2005

Tiedote - Helsinki Testbedin toinen jakso keskittyy sateen olomuotoon

Ilmatieteen laitos ja Vaisala Oyj yhteistyökumppaneineen ovat aloittamassa toista jaksoa projektista, jossa tavanomaista tiheämpää säähavaintoihin keskittynyttä mittausverkkoa käytetään määräaikaisissa mittauskampanjoissa. Kampanjat tuovat tietoa pienen mittakaavan sääilmiöitä koskevan tutkimuksen tarpeisiin.

Kuva: Eija Vallinheimo

Mittauskampanjoiden tarkoituksena on koota laaja tutkimusaineisto. Ensimmäinen kampanja keskittyi lähihetkiennustamiseen. Uudessa marraskuun jaksossa tutkitaan sateen olomuotoa.

Sateen olomuoto on useimmiten itsestään selvä: paukkupakkasella sataa lunta, juhannuksena vettä. Silloin kun lämpötila on lähellä nollaa, olomuoto voi vaihdella hyvin pienellä matkalla: Esimerkiksi Helsingissä Malmilla voi tulla lunta, kun Kauppatorilla sataa samaan aikaan vettä. Sateen olomuoto ei riipu pelkästään maanpinnan lähellä havaittavasta lämpötilasta: kuivalla ilmalla lunta voi sataa jopa +4 asteen lämpötilassa. Pakkasella voi sataa vettä, jos ylempien ilmakerrosten olosuhteet ovat siihen sopivat. Marraskuussa lämpötila on usein nollan tuntumassa ja sadetta saadaankin toisinaan nestemäisenä vetenä, toisinaan kiinteässä muodossa ja joskus räntänä. Räntäsade koostuu osin nestemäisestä vedestä ja osin lumesta. Loppusyksystä verrattain suuret lämpötilaerot meren ja sisämaan välillä aiheuttavat merkittäviä eroja sateen olomuodon maantieteelliseen jakaumaan Helsingin ympäristössä.

Erityisesti pakkasella satava vesi on ongelmallinen maa- ja ilmaliikenteen kannalta. Nestemäinen vesi jäätyy äkillisesti kohdatessaan kylmän pinnan. Lentokoneen siiven jäätyminen muuttaa koneen lento-ominaisuuksia. Ilmailupiirien ohella sateen olomuototiedon tärkeitä käyttäjiä ovat teiden, katujen ja kiinteistöjen kunnossapitäjät, eli lumen aurauksen ja liukkauden torjunnan suunnittelijat.

Marraskuun kampanjassa sateen olomuotoa määritetään monilla menetelmillä. Lämpötilaa ja kosteutta mitataan tiheällä havaintoverkolla. Maastotietojen avulla niitä arvioidaan myös havaintoasemien välisillä alueilla. Malmin lentoasemalle sijoitettu radioakustinen luotausjärjestelmä sekä tavallista tiheämmät radioluotaukset antavat tietoja ylempien ilmakerrosten lämpötilasta. Pilvestä putoavien hiutaleiden ja pisaroiden ominaisuuksia mitataan tähän käyttöön kehitetyllä säätutkalla.

Kokeiluverkon havaintoja on nähtävänä marraskuun ajan projektin kotisivuilla Internetissä http://testbed.fmi.fi

Lisätietoja:

Tutkija Jani Poutiainen, puh. (09) 1929 4140, jani.poutiainen@fmi.fi