Tiedote 1.9.2005

Tiedote - Elokuu paikoin ennätyssateinen

Kulunut kesä oli lähes koko maassa selvästi tavanomaista sateisempi. Myös viime kesä oli erittäin sateinen. Keskimäärin yksikin näin sateinen kesä toistuu vain kerran kymmenessä vuodessa. Elokuussa rikottiin paikoin kuukauden sademääräennätyksiä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Elokuun runsaimmat sademäärät, 180-220 millimetriä, mitattiin Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Eniten Ilmatieteen laitoksen mittausasemista satoi Espoon Nupurissa, jossa sademääräksi mitattiin 222 millimetriä. Espoon Histassa sadetta kertyi yksityisen mittauksen mukaan jopa 247 mm.

Helsingin Kaisaniemessä mitattu 180 mm on elokuun suurin sademäärä havaintoasemalla tehtyjen mittausten aikana eli vuodesta 1845 lähtien. Jokioisissa mitattu 184 millimetriä on myös suurin paikkakunnalla mitattu elokuun sademäärä viimeisten 45 vuoden aikana. Myös Varsinais-Suomessa hätyyteltiin elokuun sademääräennätyksiä. Maan itä- ja pohjoisosassa sademäärä oli lähellä kuukauden keskimääräisiä arvoja vaihdellen 60 ja 100 millimetrin välillä. Koko maan elokuun sademääräennätys, 291 millimetriä, on mitattu Ylistarossa ja Seinäjoella vuonna 1967.

Elokuu oli harvinaisen runsaista sateistaan huolimatta keskimääräistä lämpimämpi. Elokuun keskilämpötilat vaihtelivat 12 ja 16 asteen välillä, mikä on 1-2 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin.

Koko kesänä paljon runsassateisia päiviäIlmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesä- ja elokuun välisenä aikana sataa keskimäärin noin 200 millimetriä. Tänä kesänä maan etelä- ja länsiosassa yllettiin kuitenkin paikoin yli 300 millimetriin. Eniten satoi Piikkiössä, jossa kesän sademääräksi mitattiin 381 millimetriä. Multian Pirttiperällä satoi 361 mm ja Espoon Nupurissa 354 mm. Maan keskiosassa ja Lapissa sademäärät vaihtelivat enimmäkseen 200 ja 250 mm:n välillä. Vain Pohjois-Karjalassa ja Kainuun itäosassa sekä Kuusamossa kesän sademäärä jäi 100-180 millimetrin välille. Vuoden 1981 kesän erittäin runsaita sademääriä ei kuitenkaan tavoitettu. Tuolloin laajoilla alueilla sadetta kertyi kesän aikana yli 400 millimetriä.

Tälle ja kesälle 2004 tyypillistä oli runsassateisten päivien suuri lukumäärä. Päiviä, jolloin satoi yli 10 millimetriä, oli koko maassa 7-12 kpl, kun keskimäärin niitä on kesää kohden 5-7 kappaletta. Rankkoja sateita esiintyi tänä vuonna lähinnä heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla sekä elokuun alussa Helsingin yleisurheilun MM-kisojen aikana. Rankoista kuurosateista huolimatta kesän salamamäärä jäi puoleen pitkän ajan keskiarvosta.

Heinäkuun puolivälistä lähtien Ilmatieteen laitoksen tietoon on tullut aikaisempia vuosia enemmän silminnäkijähavaintoja paikallisista pyörremyrskyistä eli trombeista. Kaikkiaan trombi-ilmoituksia on saatu tähän mennessä noin 50 kappaletta. Tänä kesänä 20 trombin tiedetään aiheuttaneen myös vahinkoja.

Kesä oli keskimääräistä lämpimämpiSateista ja trombeista huolimatta kulunut kesä oli keskimääräistä lämpimämpi. Maan etelä- ja keskiosassa koko kesän keskilämpötila oli 15-17 astetta, joka on noin asteen verran pitkän ajan keskilämpötilaa korkeampi. Lapissa 12-15 asteen keskilämpötilat ovat puolestaan paikoin jopa kaksi astetta tavanomaista korkeampia.

Lämpimin ja helteisin kesäkuukausi oli tyypilliseen tapaan koko maassa heinäkuu. Kesän pisin, paikoin lähes kahden viikon pituinen helle- ja poutajakso, osuikin heinäkuun alkupuoliskolle. Tällä jaksolla kertyi myös suurin osa kesän hellepäivistä, joita oli suurimmassa osassa maata 10-15 kpl. Maan etelä- ja keskiosassa hellepäiviä oli hyvin tyypillinen määrä, mutta Lapin 10 hellepäivää oli tavanomaista enemmän. Kesän korkein lämpötila, 30,8 astetta, mitattiin 10. heinäkuuta Inarin Sevettijärvellä.

Lue lisääKesän 2005 sää ja tilastotElokuun sää ja tilastotTrombit vuosina 1997-2005

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu: puh. 0600 10601 (3,01 euroa/min + pvm)