Tiedote 22.3.2005

Tiedote - Ilmatieteen laitos kehittää varoitusjärjestelmiä

Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat uusia globaaleja haasteita ihmisten turvallisuudelle. Suomen Ilmatieteen laitos on toteuttanut ja käynnistänyt yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten tahojen kanssa useita projekteja, joissa sää- ja ilmasto-osaaminen valjastetaan entistä tiiviimmin ehkäisemään säästä aiheutuvia menetyksiä ja lisäämään turvallisuutta. Kehitystyötä tehdään mm. autoilijoiden ajantasaisen varoituspalvelun hyväksi.

Kuva: Nanni Akkola

Ilmatieteen laitoksen keli-indeksi osoitti 17. maaliskuuta ajokelien huononevan aamun mittaan. Tietoa liikennettä haitanneesta tilanteesta oli olemassa, mutta täysin ajantasainen, ajoneuvokohtainen jakelukanava puuttui. Ilmatieteen laitos koordinoi liikenne- ja viestintäministeriön AINO-ohjelmassa Kuljettajien varoituspalvelu -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää autoilijoille kaksi toisiaan tukevaa palvelua: reittiennuste ja ajantasainen varoituspalvelu. Niiden avulla kuljettajat voivat toisaalta varautua reitillä oleviin sää- ja kelitilanteisiin sekä toisaalta saada matkapuhelimeensa varoitusviestin vaarallisista keliolosuhteista. Raskaiden ajoneuvojen kuljettajille palvelu kehitetään tänä vuonna ja se laajennetaan kaikille autoilijoille vuoden 2006 aikana. Projektin yhteistyökumppaneita ovat Tieliikelaitos ja TeliaSonera Finland ja sitä rahoittavat Tiehallinto ja vakuutusyhtiöt Pohjola ja A-Vakuutus.

Luonnonkatastrofien varoitusjärjestelmä suunnitteillaMaailman ilmatieteen järjestön WMO:n tiedonannossa korostetaan tänä vuonna ennusteiden parantumisen merkitystä etenkin haitallisten sääilmiöiden yhteydessä. Vaarallisista tilanteista annettavia varoituksia pyritään saamaan entistä tarkemmiksi, oikea-aikaisemmiksi ja luotettavammiksi.

Ilmatieteen laitos on yhteistyössä Merentutkimuslaitoksen sekä Helsingin yliopiston Seismologian laitoksen sekä muiden viranomaisten kanssa varautunut kehittämään myös uudentyyppisen kansallisen luonnonkatastrofien varoitusjärjestelmän. Järjestelmän avulla voitaisiin varoittaa viranomaisia ja kansalaisia kotimaassa ja ulkomailla äkillisesti syntyvistä luonnon katastrofeista ja vaaroista. Tällaisia ovat esimerkiksi myrskyt ja tulvat, vaarallisten aineiden leviäminen, metsäpalot ja sekä ulkomailla maan järistykset, tsunamit ja tulivuoren purkaukset. Muita Ilmatieteen laitoksessa kehitettäviä turvallisuutta parantavia kehitysprojekteja ovat mm. vuonna 2004 käyttöönotettu jalankulkijoiden kelipalvelu sekä uusi toimintamalli viranomaisille ja suurelle yleisölle tapahtuvan tiedottamisen tehostamiseksi vaarallisten sääilmiöiden yhteydessä.

Maailman ilmatieteen päivä 23.3.Maailman ilmatieteen päivää vietetään keskiviikkona 23. maaliskuuta. Päivän teema "sää, ilmasto, vesi ja kestävä kehitys" nostaa esiin meteorologian, hydrologian ja geofysiikan tärkeän roolin ihmiskunnan kehityksessä ja hyvinvoinnin lisäämisessä. Uusia globaaleja haasteita kestävälle kehitykselle tuovat mm. ilmastonmuutos, makean veden hupeneminen sekä sään ääri-ilmiöt. Maailman ilmatieteen järjestö WMO toimii asiantuntijan äänenä YK:n piirissä säähän, ilmastoon ja veteen liittyvissä asioissa. Päivän kunniaksi annetussa tiedonannossa WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud toteaa, että kehitystä on viime vuosina tapahtunut runsaasti. Sääennusteiden ja varoitusten tarkkuudessa ja laadussa on saavutettu ennätyksellistä kehitystä.

- Kehitysaskeleet ovat parantaneet suuresti ihmiskunnan hyvinvointia. Kehitystyön avulla voidaan suojata elämää ja omaisuutta, lievittää luonnonkatastrofien seurauksia ja edistää kestävää sosiaalista ja taloudellista kehitystä sekä suojella ympäristöä, Jarraud sanoo.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO perustettiin 23. maaliskuuta vuonna 1950. Tämän johdosta Maailman ilmatieteen päivää vietetään vuosittain maaliskuun 23. päivänä.

Lisätietoja:

pääjohtaja Petteri Taalaspuh. (09) 1929 2200, gsm 050 563 5172johtaja Pekka Plathanpuh. (09) 1929 3100, gsm 050 566 8176 (AINO/VARO-hanke)

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteerin Michel Jarraudin tiedonanto Maailman ilmatieteen päivänä 23.3.2005