Tiedote 20.1.2005

Tiedote - Ilmatieteen laitoksen mittalaite tuottanut laadukkaita tietoja Titan-kuun kaasukehästä

Saturnuksen Titan-kuuhun onnistuneesti 14. tammikuuta laskeutuneessa Huygens-luotaimessa oli mukana Ilmatieteen laitoksen suunnittelema ja valmistama Titanin kaasukehän paineprofiilia mittaava HASI/PPI -painemittalaite. Ensimmäisten analyysien jälkeen laitteen tuottamat tulokset Titanin kaasukehän paineprofiilista ovat osoittautuneet hyvälaatuisiksi. Mittalaite on osa Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon NASAn ja Euroopan avaruusjärjestö ESAn yhteistä Cassini-Huygens-hanketta.

Kuva: ESA

- PPI-mittalaite toimi koko laskeutumisen ajan hienosti. Analyysien mukaan pintapaine Titanin pinnalla oli noin 1,47 baaria eli se on noin 1,5-kertaa suurempi kuin Maan pintapaine. Seuraavan kuukauden kuluessa analyysi tarkentuu ja saamme selvitettyä Titan-kuun kaasukehän pystyprofiilin niin tarkasti, että siitä eteenpäin tapahtuva tarkentaminen muuttaa tietämystä kaasukehän pystyprofiilista enää luokkaa prosentin osia, tutkimusryhmäpäällikkö Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitoksesta täsmentää. - Tästä eteenpäin havaintoaineiston avulla selvitetään pyörteisyyteen ja pienen mittakaavan liikkeisiin liittyviä kaasukehän ilmiöitä, lisää Ilmatieteen laitoksen tutkija Teemu Mäkinen.- Painemittalaite sisältää yhteensä 27 erillistä datakanavaa, jotka kaikki tuottivat puhtaita ja laadukkaita havaintotietoja, Ari-Matti Harri kertoo. Varsinaisia kaasukehän paineelle herkkiä antureita oli mukana kahdeksan kappaletta ja ne on erikseen optimoitu kolmelle kaasukehän painealueelle.- Laitteemme oli rekisteröinyt Titan-kuun kaasukehän paineprofiilin juuri niin tarkasti, kuin olimme suunnitelleet. Laite pohjautuu Ilmatieteen laitoksen kehittämiin mittalaiteratkaisuihin ja Vaisalan antureihin. Samanlaista tekniikkaa on käytetty myös aikaisemmissa Mars-hankkeissa. Painemittalaitteen valmistukseen ovat Ilmatieteen laitoksen lisäksi osallistuneet Suomen Optomekaniikka Oy ja Teknillinen korkeakoulu.

Titanin kaasukehästä saadaan uutta tietoa vielä vuosiaIlmatieteen laitoksella on kehitetty myös Titanin kaasukehän hiukkaspakomalli. Huygens-luotaimen emoaluksen Cassinin havaintoihin yhdistettynä malli avartaa käsitystä Titan-kuusta ja Saturnuksen ympäristöstä. Ilmatieteen laitoksen hiukkaspakomalli tulee tarkentamaan arviota siitä, kuinka paljon kaasukehän massaa pyyhkiytyy pois Titanin kaasukehästä avaruuteen. Tämän analysoinnin Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat jo aloittaneet Cassinin tuottamien ensimmäisten havaintojen pohjalta.Titanin kaasukehän tiedetään muodostuvan pääosin typestä, mutta siinä on myös metaania ja muita aineita. Tarkemmat pitoisuudet selviävät jatkotutkimusten aikana. Cassini-luotain jatkaa tutkimustoimintaansa Saturnuksen ympäristössä ainakin neljän vuoden ajan. Sinä aikana se tekee vielä 42 ohilentoa Titan-kuun läheltä ja havainnoi Titania ja sen kaasukehää. Havainnot tullaan yhdistämään Huygensin tekemään havaintoaineistoon. Näin tietämys Titan-kuusta paranee ja Huygensin havaintoaineiston painoarvo entisestään kasvaa.

Tieto auttaa ymmärtämään myös Maan ilmakehän kehittymistäTitanin kaasukehästä saatu havaintoaineisto auttaa meitä ymmärtämään muidenkin taivaankappaleiden kaasukehien käyttäytymistä ja kehittymistä. Huygensin tutkimusten perusteella toivotaan olevan mahdollista ymmärtää paremmin myös Maan ilmakehän kehittymisen ensimmäisiä vaiheita ja selvittää jopa elämän synnylle tärkeitä mekanismeja.

Lisätietoja:

Tutkimusryhmäpäällikkö Ari-Matti Harri, puh. 050 337 5623Akatemiatutkija Esa Kallio, puh. 040 558 0925Erikoistutkija Teemu Mäkinen, puh. (09) 1929 4647Cassini-HuygensTitan-ohilennoistaESAn Huygens-sivut