Tiedote 19.8.2003

Tiedote - Poikkeuksellisen komeita revontulia yötaivaalla

Keski-Suomen taivaalla nähtiin viime yönä poikkeuksellisen komeita revontulia. Revontulet näkyivät elokuisella taivaalla hyvin noin puolen yön tienoilla. Revontulista voitiinkin nauttia tänä vuonna tavanomaista aikaisemmin. Yleensä revontulet näkyvät parhaiten vasta syyskuun lopulla. Revontulia saattaa olla mahdollisuus ihailla myös tulevien öiden aikana.

Kuva: Jouni Jussila

Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven observatorion magnetometrit mittasivat eilen huippulukemia heti alkuillasta. Myöhemmin illalla suurimmat lukemat saavutettiin Keski-Suomessa, Hankasalmen mittausasemalla, jolloin myös revontulet näkyivät selvästi öisellä taivaalla. Revontulia havaittiin myös Pohjois-Amerikassa aina Etelä-Kaliforniaa myöten, mikä on erittäin harvinaista.

Revontulet aiheutuvat auringon hiukkassäteilystä eli niin sanotusta aurinkotuulesta. Revontulet palavat noin 100 kilometrin korkeudella. Tämänkertaiset hiukkaset ovat peräisin auringon kaasukehän aukosta, josta aurinkotuuli pääsee vapaasti puhaltamaan kohti maapalloa. Maapallon lähiympäristössä aurinkotuulen hiukkaset aiheuttavat maan magneettikentässä revontulia ja voimakkaita magneettisia häiriöitä ja myrskyjä.

Revontulien esiintyminen ei liity kesän poikkeuksellisiin helteisiin eikä muihin tavallisiin sääilmiöihin. Revontuliaktiivisuus riippuu auringon toiminnasta ja siellä tapahtuvista hiukkaspurkauksista. Revontulien esiintymistiheyttä tahdittavat myös auringonpilkut ja niiden noin 11-vuotinen jaksollisuus. Pilkkujen ollessa runsaimmillaan, revontulia esiintyy enemmän kuin vähäpilkkuisina kausina. Auringonpilkkujen huippukausi ajoittui vuoteen 2000 ja pilkkujen alimmat lukemat saavutettaneen vuosina 2007-2008. Lähiaikoina revontulia tulee kuitenkin esiintymään, mutta todennäköisesti harvemmin kuin mihin viime vuosina on totuttu.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, puh. (09) 1929 4649Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@fmi.fi