Tiedote 24.4.2003

Tiedote - Suomalaiset voivat tehostaa ihosyövän ehkäisyään

Suomen Syöpärekisteri arvioi, että tänä vuonna 700 suomalaisella todetaan tummasolusyöpä eli melanooma. Lisäksi 750 ihmistä sairastuu okasolusyöpään. Hyvän ennusteen tyvisolusyöpä eli basaliooma todetaan vuosittain noin 5.000 suomalaisella.

-Ihosyövät ovat pääosin seurausta UV-säteilyn aiheuttamista vaurioista. Vaikka ihosyöpiä esiintyy jo teini-ikäisillä, valtaosa tapauksista on vanhempien ihmisten sairauksia, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti.

Melanooman eli tummasolusyövän on katsottu liittyvän ihon toistuvaan palamiseen erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta myös myöhemmin. Basaliooman eli tyvisolusyövän vaaraan vaikuttaa ihon elinaikainen altistuminen UV-säteilylle ja siten se on erityisesti ulkotyötä tekevien ongelma.

Valtaosa syövistä on ehkäistävistä, esimerkiksi melanoomista jopa 95 prosenttia, jos iho suojataan hyvin auringon ultraviolettisäteilyltä. Syöpäjärjestöjen kampanja "Ota maltilla" on tänä vuonna kohdistettu pienten lasten vanhemmille. Nuorena iho kestää aurinkoa huomattavasti huonommin kuin aikuisena, joten vanhemmat voivat oikein toimien ehkäistä lastensa ihoa liialliselta ultraviolettisäteilyltä.

Syöpäjärjestöt haluavat myös muistuttaa, että melanooman löytyminen varhaisessa vaiheessa nostaa taudin ennusteen yli 90 prosentin. Tämän vuoksi on tärkeää, että melanooman oireet osataan tunnistaa ja hakeutua hoitoon ajoissa. Melanoomaan sairastuneiden keski-ikä noin 60 vuotta.

Ilmatieteen laitoksesta uudistettu UVI-palvelu

Ilmatieteen laitos avaa tänä keväänä uudistetun palvelun ultraviolettisäteilyn määrän arvioimiseksi entistä paremmin, kertoo otsoni- ja UV-säteilytutkimuksen ryhmäpäällikkö Juhani Damski.

Auringon säteily sisältää näkyvän valon lisäksi ihmiselle havaitsematonta, mutta haitallista ultraviolettisäteilyä. Ilmatieteen laitoksen UVI-palvelu tarjoaa tietoa siitä, paljonko UV-säteilyä saadaan, ja milloin ja missä auringolta on syytä suojautua. Ilmatieteen laitoksen uudistettu UVI-palvelu otetaan käyttöön keväällä 2003.

Suomessa käytetään YK:n suositusten mukaista, ympäri maapalloa samoin määriteltyä UV-indeksiä UVI, joka ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksi ylittää arvon 3. UVI 3 toteutuu Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun, kauniina keskikesän päivänä peräti seitsemän tunnin ajan eli kello 10 - 17. UVIn arvo 6 ja sen ylittävät arvot tarkoittavat voimakasta ja 8 ja siitä ylöspäin hyvin voimakasta UV-säteilyä. Keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5 - 6 välillä.

Ultraviolettisäteilyn kolme tyyppiä

-Auringon UV-säteilystä suurin osa on UV-A-säteilyä, joka tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa jo olemassa olevaa pigmenttiä. Aiemmin UV-A-säteilyä on pidetty syöpäriskin kannalta vaarattomana, mutta uusimmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että myös UV-A-säteily voi edistää ihosyövän syntyä, sanoo sairaalafyysikko Laura Huurto Säteilyturvakeskuksesta.

UV-B-säteily on ihon kannalta paljon polttavampaa kuin UV-A. Tämän takia auringon säteilyn ihoa polttavasta vaikutuksesta 75 prosenttia muodostuu UV-B-säteilystä, vaikka fysikaalisesti ajatellen auringon säteilystä UV-B-säteilyä on vain viisi prosenttia.

Auringon lähettämä UV-C -säteily suodattuu kokonaan pois yläilmakehän otsonikerroksessa. UV-C-säteily on erittäin polttavaa, ja sitä käytetään esimerkiksi erikoislampuissa, jotka on tarkoitettu bakteerien tappamiseen.

Vaatetus antaa hyvän suojan UV-säteilyä vastaan. Vaatteen suojaavan vaikutuksen arviointiin Laura Huurto antaa seuraavia muistisääntöjä:

  • Tiivis kangas suojaa paremmin kuin löyhästi kudottu kangas

  • Värillinen kangas antaa paremman suojan kuin värjäämätön

  • Väljästi istuva vaate suojaa paremmin kuin vastaava kangas tiukasti istuvana vaatteena

Lue lisää UV-säteilyltä suojautumisesta