Maailman säät 2010

Suomessa vuosi 2010 muistetaan kuumasta kesästä ja kylmästä alku- ja loppuvuodesta, mutta minkälaista säätä oli muualla maailmalla?

Joulukuu 2010

Pohjoisella pallonpuoliskolla suuria lämpötilapoikkeamia

Keski- ja Pohjois-Eurooppa kylmyyden ja lumen kourissa

Joulukuu oli niin Fennoskandiassa kuin Keski-Euroopassa harvinaisen ellei jopa poikkeuksellisen kylmä. Suuria keskilämpötilan poikkeamia koettiin esimerkiksi Etelä-Norjan sisäosissa, paikoin jopa noin -10 °C. Tukholmassa joulukuu oli kylmin lähes 100 vuoteen (1915). Islannissa sitä vastoin oli 0-1,5 °C tavanomaista lauhempaa ja 9. joulukuuta lämpötila kohosi peräti 17,3 asteeseen.

Kylmässä säätyypissä sademäärät jäivät laajoilla alueilla tavanomaista pienemmiksi. Poikkeuksen tekivät avoimen Itämeren vaikutuspiirissä olevat Ruotsin itärannikko sekä Suomenlahden rannikot ja saaristot. Näillä alueilla lumen määrä kasvoi ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suureksi. Virossa lumensyvyys oli kuukauden päättyessä yleisesti yli puoli metriä. Kaikkein eniten lunta kertyi Tanskan Bornholmin saarelle, missä mitattiin 28. päivä 140 sentin lumensyvyys. Yhden vuorokauden aikana saarella satoi jopa 75 mm.

Brittein saarilla koettiin mittaushistorian kylmin joulukuu (poikkeama -5,1 °C) ja muuallakin Keski-Euroopassa oli harvinaisen tai poikkeuksellisen kylmää. Irlannissa mitattiin joulupäivänä uusi joulukuun pakkasennätys -17,5 °C.

Kylmyyden johdosta sateet tulivat kuukauden aikana laajalti lumena ja niinpä joulu oli valkoinen muun muassa Tanskassa, Saksassa ja suuressa osassa Alankomaita ja Brittein saaria Alppien maista ja Itä-Euroopasta puhumattakaan. Joulukuun lumensyvyysennätys rikottiin esimerkiksi Berliinissä (46 cm). Joulukuun 17.–18. päivinä vallinneiden lumisateiden jälkeen erityisesti lentoliikenne oli laajalti sekaisin Keski-Euroopassa.

Kaakkois-Euroopassa koko kuukausi oli hyvin lämmin ja esimerkiksi Bulgariassa lämpötila kohosi 23. joulukuuta peräti +21 asteeseen.

Muualla pohjoisella pallonpuoliskolla suuria lämpötilapoikkeamia

Siperian keskiosissa oli jopa 10 astetta tavanomaista kylmempää. Sitä vastoin Siperian itäisimmissä osissa oli lähes saman verran tavallista lauhempaa. Aasian eteläosat olivat myös varsin lämpimiä. Erityisen lauhaa oli Kanadan puoleisissa osissa ja suurin lämpötilapoikkeama +10…+14 °C havaittiin Grönlannin lounaisosien ja Hudsoninlahden välillä. Grönlannissa (Prins Christian Sund) lämpötila kohosi 15. päivä +14,2 asteeseen.

Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltojen itäosissa ja Alaskassa oli 2-5 °C normaalia kylmempää, Kanadan itäosissa ja Yhdysvaltojen länsiosissa saman verran tavanomaista lämpimämpää. USA:n itäosissa esiintyi useita voimakkaita lumimyrskyjä, kun taasen lännessä kärsittiin vesisateiden aiheuttamista tulvista. USA:ssa oli 7. lumisin joulukuu lumipeitteen laajuuden suhteen. Floridan ja Georgian osavaltioissa joulukuu oli kylmin havaittu.

Australiassa sateista ja viileää kesäsäätä

Australian keskimääräinen sademäärä 104 mm oli toiseksi suurin ja kaksinkertainen tavanomaiseen nähden.  Viileintä ja sateisinta oli lännessä Queenslandissa. Kuukauden lopussa hyvin vaikeat tulvat koettelivat aluetta. Joulupäivänä sadetta kertyi paikallisesti jopa 304 millimetriä ja koko kuukauden aikana suurin kertymä oli 1221 mm. Suuret sademäärät yhdistetään ”La Niña”- ilmiöön Tyynellä Valtamerellä.

Taulukko: Joulukuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa

Marraskuu 2010

Pohjolassa talvista, Arktiksella laajalti tavallista lämpimämpää

Pohjoisen pallonpuoliskon suhteellisesti kylmintä aluetta oli marraskuussa Skandinavia. Norjassa oli kylmin marraskuu sitten vuoden 1919 ja keskilämpötilan poikkeama oli paikoin -6…-7 °C. Useilla havaintoasemilla saavutettiin uusia marraskuun pakkasennätyksiä. Esimerkiksi Virossa rikkoutuivat 29.–30. päivä entiset paikkakuntakohtaiset ennätykset; maan kuukauden alin lämpötila -25,9 °C (Jõhvi) alitti paikkakunnan entisen ennätyksen peräti 4 asteella. 

Sateiden muuttuessa lumeksi Itämereltä puhaltava koillisvirtaus aiheutti sen, että lumipeite kasvoi paikoin ennätyssuureksi. Eniten lunta oli Länsi-Göötanmaalla (28. päivä Tidaholm 79 cm). Koko Göötanmaan uusi marraskuun lumiennätys 85 cm mitattiin 30. päivä (Kråkemåla). Myös Viron puolella mitattiin lumiennätyksiä (30. päivä Vanaküla 46 cm ja Tallinna-Harku 30 cm). 

Länsi-Euroopassa ja erityisesti Brittein saarilla kuukausi oli 0-2 °C tavallista kylmempi. Tämä johtui poikkeuksellisen kylmästä kuun viimeisestä viikosta. Walesissa (Llysdinam) lämpötila laski 28. päivä -18 asteeseen. Lunta oli paikoin eniten (yli 40 cm) vuoden 1965 jälkeen. Ranskassa mitattiin uusia pakkas- ja lumiennätyksiä (Orle'ans -15,3 °C 30. päivä). Siirryttäessä Keski-Euroopassa idemmäksi kuukausi oli lämpimämpi ja Kaakkois-Euroopassa jopa harvinaisen lämmin.

Tosin myös itäisessä Keski-Euroopassa tapahtui äkillinen sään kylmeneminen kuukauden lopussa. Sateet muuttuivat lumeksi ja lämpötila laski ajankohtaan nähden hyvin kylmiin lukemiin. Saksan Obertsdorfissa havaittiin kuun 27. päivä -15,7 °C ja muun muassa Itävallassa lunta oli kuun lopussa 5-40 cm, vuoristoseuduilla paikoin yli 2 m.

Grönlannin ja Huippuvuorten välistä aluetta lukuun ottamatta Arktiksen alueella oli huomattavasti tavanomaista lämpimämpää. Siperiassa poikkeama oli paikoin noin +7 °C ja Kanadan puolella jopa +12 °C.

Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltojen länsiosissa ja Kanadan lounaisosissa oli vähän tavallista kylmempää, muuten vallitsi joko normaali tai sitä lämpimämpi sää. Harvinaisen aikainen talvimyrsky vaikutti Minnesotassa kuun 13. päivä, jolloin lunta satoi 20–30 cm. Muutama päivä aikaisemmin lämpötila oli vielä jopa 20 asteen vaiheilla

Intiassa koettiin harvinaisen sateinen kuukausi, kun matalapaineita pääsi Bengalin lahdelta maan keski- ja länsiosiin.  Marraskuu on tilastollisesti vuoden kuivin kuukausi, mutta nyt esimerkiksi New Delhissä satoi 26 mm (normaalisti 4 mm).

Australiassa marraskuun sää oli kaksijakoinen; lännessä oli huomattavan kuivaa ja lämmintä, idässä sateista ja tavallista viileämpää. Koko maanosan ylimmän lämpötilan poikkeama oli -1,2 °C ja sadetta tuli noin 170 % tavanomaisesta.

Taulukko: Marraskuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa

Lokakuu 2010

Keski-Euroopassa tavallista viileämpää, Arktisilla alueilla puolestaan lämmintä

Pohjois-Euroopassa suhteellisesti lämpimintä oli Fennoskandian pohjoisosissa sekä Islannissa. Viileintä oli taasen osassa Etelä-Norjassa (poikkeama -1…-3 °C) sekä Keski- ja Etelä-Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa. Kuun 13.–14. päivä Ruotsin Lapissa satoi lunta paikoin noin 20 cm ja kuun lopussa suurin lumensyvyys oli 43 cm (Porjus).

Brittein saarilla ja muualla Länsi-Euroopassa lokakuun keskilämpötilat olivat lähellä tavanomaista, mutta muualla Keski-Euroopassa ja Venäjän lounaisosissa oli 0-3 °C sitä viileämpää. Esimerkiksi Itävallan Wienissä oli kylmin lokakuu sitten vuoden 1974. Siitä huolimatta kuun alkupäivinä mitattiin kesäisiä lämpötiloja. Brittein saarilla oli harvinaisen aurinkoista, erityisesti Walesissa ja Irlannissa (Dublinissa aurinkoisin lokakuu vuodesta 1955 lähtien).

Koko Arktiksella alueella oli tavanomaista lämpimämpää poikkeamien ollessa enimmillään jopa 6-8 °C. Syyskuun tapaan Grönlannissa rikottiin lämpöennätyksiä kun 10. päivä lämpötila kohosi Nuukissa 20,9 asteeseen (entinen ennätys 18,7 °C vuodelta 1994). Huippuvuorillakin keskiarvot ylittyivät 2-3 asteella.

Super-taifuuniksi nimetty ”Megi” riehui Filippiineillä kuun 18. päivä. Taifuuni oli voimakkain (5. kategoria) luoteisella Tyynellämerellä pariin vuosikymmeneen (ilmanpaine 885 hPa).

Lokakuun aikana havaittiin USA:ssa poikkeuksellisen monta tornadoa (noin 120 kpl), joista noin 70 liittyi 26.–27. lokakuuta Keskilännessä liikkuneeseen hyvin syvään (955 hPa) myrskymatalapaineeseen. Ilmanpaine oli yksi matalimmista USA:n mantereella havaituista. Yhdysvalloissa kuukausi oli 1,2 °C tavallista lämpimämpi (keskiarvo 14,9 °C) eikä yhdessäkään osavaltiossa ollut tavallista kylmempää.

Etelä-Amerikassa Brasiliassa Amazonin pohjois- ja länsiosissa kärsittiin pahimmasta kuivuuskaudesta 40 vuoteen. Australiassa lokakuu oli tilastojen kolmanneksi sateisin ja Pohjois-Territoriossa satoi lähes kolme kertaa normaalia enemmän. Queenslandissa (Bellenden Ker) mitattu 1313 mm on Australian suurin lokakuun sademäärä.  Erityisesti päivälämpötilat jäivät pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolelle (poikkeama -1,3 °C). Kuun lopulla 24. päivä lämpötila kohosi kuitenkin jo 42,7 asteeseen (Marple Bar).

Syyskuu 2010

Etelä-Venäjällä helteet jatkuivat, Australiassa sateinen ja kolea kevään alku

Pohjolassa syyskuu oli lämpöoloiltaan melko tavanomainen. Poikkeuksen teki Islanti, missä oli jopa noin kolme astetta tavallista lämpimämpää. Siellä mitattiinkin 4. päivä Pohjoismaiden kuukauden ylin lämpötila 24,9 °C (Möðruvöllum). Sateita tuli laajalti tavallista niukemmin, osassa Keski-Norjaa jopa vain noin 20 % normaalista. Sateet keskittyivät kuten Suomessakin kuukauden keskivaiheille ja niin alussa kuin lopussa säätä hallitsi korkeapaine. Syksyn ensilumi satoi muun muassa Ruotsin Härjedalenissa kuun 25. päivä (Myskelåsen 22 cm).

Keski-Euroopassa syyskuu oli vähän tavanomaista viileämpi esimerkiksi Saksan, Itävallan ja Sveitsin alueella. Varsin lämmintä säätä kuitenkin koettiin kuun viimeisellä viikolla, kun muun muassa Itävallan Salzburgissa päästiin 24. päivä hellelukemiin (26,7 °C). Itä-Euroopassa sitä vastoin jatkui tavallista lämpimämpi sää; Etelä-Venäjällä ja Turkissa poikkeamat olivat paikoin +5 asteen luokkaa. Runsaita sateita esiintyi kuun alussa mm. Etelä-Ranskassa, missä satoi 6. päivä 310 mm (Conqueyrac).

Arktisen jään alue supistui minimiinsä (4,6 milj. km²) kuun puolivälin vaiheilla ollen suppein vuosien 2007 ja 2008 jälkeen. Hyvin erikoista oli, että Grönlannissa (Nuuk) lämpötila kohosi 2. päivä peräti 24,9 asteeseen. Lukema on vain noin 0,5 °C kaikkien aikojen Grönlannin lämpöennätyksestä (heinäkuussa 1990 25,5 °C). Vuoden toistaiseksi pahin taifuuni "Fanapi" aiheutti kuun puolivälin jälkeen pahoja tulvia ja maanvyörymiä Kiinan kaakkoisosissa (Guangdong) ja Taiwanilla, jossa mitattiin kuun 18. päivä sadetta peräti 1080 mm.

Atlantilla oli vilkasta hurrikaaniaikaa, sillä siellä tavattiin 10 trooppista matalapainetta, joista 6 saavutti hirmumyrskyn voimakkuuden. Hetken aikaa Atlantilla riehui samanaikaisesti kolme hurrikaania, Igor, Karl ja Julia. Yhdysvalloissa huomiota herätti New Yorkin 16. päivä yllättänyt rajuilma, johon liittyi kaksi tornadoa. Tuulen nopeudeksi puuskissa ilmoitettiin jopa noin 55 m/s ja niiden jäljiltä kaatui noin 3000 puuta. Kaliforniassa oli kuun viimeisellä viikolla poikkeuksellisen kuumaa, kun Los Angelesissa mitattiin 27. päivä uusi kaupungin lämpöennätys 45 °C paikallisen föhntuulen "Santa Anan" vaikutuksesta. Yhdysvalloissa syyskuu oli 4. peräkkäinen tavallista lämpimämpi kuukausi (poikkeama noin +1 °C).

Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa syyskuu oli sateisin yli 100 vuoteen ja päivälämpötilat alimmat sitten vuoden 1984. Kuun 8. päivä mitattiin -12,1 °C New South Walesissa. Toisaalta kuun lopussa lämpötila kohosi 43 asteeseen Länsi-Australiassa. Merkittävin sääilmiö oli Tasmaniassa ja Uudessa Seelannissa 16.-17. päivä riehunut kevätmyrsky (35-40 m/s), johon liittyi voimakkaita lumisateita ja harvinaisen alhaisia lämpötiloja.

Taulukko: Syyskuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa

Elokuu 2010

Euroopan länsiosassa sateista ja itäosassa kuumuusennätyksiä

Skandinaviassa ja Tanskassa elokuu oli lämpöoloiltaan melko lähellä tavanomaista, sillä poikkeamat olivat enintään parin asteen luokkaa. Suhteellisesti viileintä oli Jäämeren läheisyydessä. Tanskassa ja suuressa osassa Ruotsia kuukausi oli hyvin sateinen ja ukkosta esiintyi miltei päivittäin. Esimerkiksi Kööpenhaminassa satoi 196 mm, mikä on yli kolminkertainen määrä normaaliin (61 mm) verrattuna.

Länsi- ja Keski-Euroopan säätä hallitsi elokuussa myös epävakaisuus, ja sateita saatiin yleisesti ottaen runsaasti. Sademäärät olivat jopa kolminkertaisia normaaliin verrattuna. Keskilämpötilat olivat lähellä tavanomaisia arvoja, Brittein saarilla jopa hieman niiden alapuolella. Itä-Euroopassa poikkeuksellinen kuumuus jatkui yli kuun puolivälin. Valko-Venäjällä ja Ukrainassa saavutettiin uudet maiden lämpöennätykset (38,9 °C ja 42,0 °C).

Atlantin takana vaikutti useita trooppisia matalapaineita, joista "Danielle" ja "Earl" kehittyivät 4. luokan hurrikaaneiksi. Elokuu oli poikkeuksellisen lämmin Teksasista Floridaan ja sieltä Suurille järville ulottuvalla alueella (paikoin 2.-3. lämpimin 116 vuoden aikana). Koko USA:n keskilämpötila 23,9 °C ylitti noin 1,2 asteella pitkänajan keskiarvon (7. lämpimin elokuu vuodesta 1895).

Aasiaa koettelivat monsuunisateet niin Pakistanissa, Kiinan luoteisosissa kuin mm. Pohjois-Koreassa. Maanosan ja samalla koko maapallon kuumin paikka oli heinäkuun tapaa Kuwaitissa (+51,3 astetta).

Napa-alueista Arktiksella oli kahden edelliskuukauden tapaan suhteellisesti lämpimintä Kanadan puolella. Pohjoinen napajäätikkö supistui niin, että kuukauden lopussa sekä luoteis- että koillisväylä olivat avoimia. Kesän 2007 ennätykseen avoimessa vesialueessa ei kuitenkaan päästy. Antarktiksella mitattiin toisaalta 14. päivä maapallon alin lämpötila 12 vuoteen, kun Concordia-asemalla havaittiin -84,7 °C (3200 m mpy).

Taulukko: Elokuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa

Heinäkuu 2010

Pohjoisella pallonpuoliskolla laajalti hyvin lämmintä, eteläisellä paikoin harvinaisen kylmää

Pohjolassa heinäkuu oli yleisesti 1-3 °C tavanomaista lämpimämpi; Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa poikkeama oli paikoin 4, Virossa ja muualla Baltiassa jopa 5 asteen luokkaa.

Länsi-Euroopassa Brittein saarilla säätä hallitsivat Atlantin matalapaineet, niinpä sateita tuli miltei päivittäin. Iso-Britannian heinäkuun sademäärä oli yli 1,5-kertainen keskiarvoon verrattuna. Lämpötilat olivat siellä varsin lähellä tavanomaista. Siirryttäessä idemmäksi Keski-Eurooppaan lämpötilapoikkeama kasvoi esim. Saksassa jo 3-4 asteeseen ja Itä-Euroopassa yli 5 asteen. Venäjän pääkaupungissa Moskovassa kuukausi oli peräti 7 °C tavallista lämpimämpi savusumun keskellä.

Aasiassa esiintyi rankkasateita miltei koko kuukauden ajan. Kiinassa rankkasateet vaikuttivat suuren osan kuukautta, erityisesti maan eteläosissa. Pakistanissa alkoivat kuun loppupäivinä voimakkaat monsuunisateet, jolloin Peshawarin kaupungissa vettä ryöppysi lähes 300 mm vuorokaudessa.

Pohjois-Amerikan itäosissa saavutettiin koko joukko lämpöennätyksiä ja esimerkiksi Washington D.C:ssä rekisteröitiin kuumin havaittu kuukausi 28,4 asteen keskilämpötilalla.

Eteläisen pallonpuoliskon osalta Antarktiksella mitattu -83,9 °C oli yksi matalimmista lämpötiloista yli 10 vuoteen. Etelä-Australiaa koettelivat myös pakkaset, kun 20. heinäkuuta lämpötila laski -16,6 asteeseen (Charlotte Pass).

Globaali maa- ja merialueiden yhdistetty heinäkuun keskilämpötila 16,5 °C oli 0,66 °C 1900-luvun keskiarvoa korkeampi. Maa-alueilla heinäkuu oli tilastohistorian lämpimin. Vastaavasti tammi-heinäkuu oli maa- ja merialueilla ennätyslämmin (14,5 °C, poikkeama +0,68 °C). Tiedot perustuvat NOAA/National Climatic Data Center:in laskelmiin.

Taulukko: Heinäkuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa

Kesäkuu 2010

Euroopassa paikoin hyvin kuivaa, paikoin hyvin sateista

Pohjolassa kesäkuun keskilämpötilat jäivät yleisesti ottaen vähän tavanomaista alemmiksi. Ruotsin ja Norjan keski- ja pohjoisosissa oli 1,5-3 °C tavallista viileämpää, kun taas Skandinavian eteläosissa poikkeama oli paikoin +1 asteen luokkaa. Tanskassa kesän ensimmäinen hellepäivä havaittiin vasta kuun 28. päivä. Koko alkuvuosi on ollut siellä viilein sitten vuoden 1996.

Länsi- ja Keski-Euroopan säähän vaikutti suuren osan kuukautta korkeapaine, kun Itä-Eurooppa kuului ajoittain matalapaineen vaikutuspiiriin. Keskilämpötilat olivat yleisesti 0-3 °C tavallista korkeammat, ja Mustan meren pohjoispuolella poikkeama oli jopa n. +5 °C.

Pitkin kesäkuuta saatiin hyvin runsaita sateita Itä-Euroopassa, lähinnä Puolassa, Tsekissä, Slovakiassa ja Unkarissa. Myös lännempänä satoi ajoittain rankasti. Ranskan kaakkoisosissa 14.-15. kesäkuuta rankkasateissa tuli vettä jopa n. 400 mm eli puolen vuoden normaali sademäärä. Huomattavan kuivaa ja aurinkoista oli kuitenkin Brittein saarilta Pohjois-Saksaan ulottuvalla alueella sademäärien jäädessä paikoin vain kolmannekseen tavanomaisesta. Saksassa Berliinissä satoi vaivaiset 2 mm.

Suurimmassa osassa Aasiaa ja Yhdysvaltain itäosissa oli tavallista lämpimämpää. Maapallon kuumuuspiste sijaitsi Kuwaitissa (Abdaly), missä 14. kesäkuuta mitattiin 52,6 °C, mutta myös Yhdysvaltojen Kuolemanlaaksossa rikkoutui 50 asteen lämpötila 28. päivä.

Taulukko: Kesäkuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa

Toukokuu 2010

Viileää Keski-Euroopassa, mutta lämmintä pohjoisessa

Pohjois-Venäjällä vallitsi toukokuussa pitkään korkeapaine ja sen eteläpuolelta virtasi hyvin lämmintä ilmaa luoteeseen ja Pohjois-Euroopassa oli selvästi tavallista lämpimämpää. Lumien nopea sulaminen aiheuttikin tulvia sekä lumi- ja maanvyöryjä Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa. Länsi- ja Keski-Euroopassa vallitsi epävakainen ja selvästi viileämpi matalapaineinen säätyyppi, mutta Itä-Euroopassa oli jopa +4...+6 astetta tavanomaista lämpimämpää. Merkittävimpiä säätapahtumia Euroopassa olivat 4.-5.5. lumisateet Pyreneillä sekä voimakkaat sateet tulvineen 15.-17.5. Etelä-Puolassa, Tshekinmaalla, Unkarissa ja Serbiassa.

Muualla pohjoisella pallonpuoliskolla tavanomaista kylmempää oli Yhdysvaltojen länsiosissa ja Kanadan sisäosissa sekä Keski-Aasiassa. Tavanomaista lämpimämpiä alueita olivat Pohjois-Amerikan itäosat, Arktis sekä pohjoisimmat ja eteläisimmät osat Aasiasta. Pakistanissa ja Intiassa koettiin ennätyksellinen kuumuus kuun lopulla lämpötilan kohotessa yleisesti yli 45 asteen ja paikoin jopa 53 asteeseen. Antarktisella alin lämpötila oli -78 °C.

Myrskyjä ja rajuilmoja koettiin eri puolilla maapalloa. Aivan kuukauden alussa, 1.-2.5. USA:n kaakkoisosissa (Mississippi, Tennessee ja Arkansas) riehui voimakas matalapaine ukkosineen. Rankkasateissa rikottiinkin lukuisia sade-ennätyksiä; esim. Nashvillessa satoi 344 mm. Kiinan etelä- ja keskiosissa esiintyi harvinaisen monta rajuilmaa tulvineen. Bengalin lahdella muodostui 17.5. trooppinen sykloni "Laila", joka aiheutti myöhemmin kaatosateita Intian kaakkoisrannikolla. Kuun lopussa 29.5. iski puolestaan trooppinen myrsky "Agatha" Tyynen meren rannikolle Keski-Amerikassa ja aiheutti rankkasateita Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa.

Taulukko: Toukokuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa

Huhtikuu 2010

Suurimmassa osassa Maapalloa tavanomaista lämpimämpää, Antarktisella kuitenkin kylmää

Huhtikuussa niin Pohjoismaissa kuin suuressa osassa Keski-Eurooppaakin oli tavanomaista lämpimämpää. Skandinavian korkein lämpötila, 22,4 °C, mitattiin 29.4. Tanskassa (Abed, Lolland). Kylmintä oli puolestaan Islannissa 23.4. (Bruarjökli) lämpötilan laskiessa -23,7 asteeseen.

Länsi- ja Keski-Euroopan sateita saatiin pääasiassa kuukauden ensimmäisellä ja viimeisellä viikolla, kun taas muu osa kuukautta oli korkeapaineen vaikutuspiirissä ja paikoin jopa sateeton. Aurinko paistoi tavallista enemmän, ja mm. Englannissa ja Walesissa kuukausi oli 4. aurinkoisin v:n 1929 jälkeen ja Alankomaissa 3. aurinkoisin v:n 1901 jälkeen.

Kanadan eteläosissa ja suuressa osassa Yhdysvaltoja oli myös tavallista lämpimämpää. Kuukauden alussa saavutettiin uusia huhtikuun lämpöennätyksiä, kun 7.pv. New Yorkissa mitattiin 32,2 °C ja myös Bostonissa 32 °C.

Eteläisellä pallonpuoliskolla oli huomattavaa Antarktiksen sisäosien kylmyys. Etelänavan läheisyydessä oli n.6 astetta tavallista kylmempää. Vostok-havaintoasemalla mitattiin kuun 22.pv. peräti -79,6 °C, mikä on harvinaista näin varhain sikäläisenä talvena.

Koko maapallon yhdistetty maa- ja merialueiden keskilämpötila oli huhtikuussa korkein 131 pituisessa havaintosarjassa. Maapallon keskilämpötila oli 14,5 °C, mikä on 0,76 astetta 1900-luvun keskiarvoa korkeampi.


Taulukko: Huhtikuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa

Maaliskuu 2010

Maaliskuu alkoi Euroopassa talvisena, mutta Atlantin takana keväisen lämpimänä

Euroopassa maaliskuu alkoi talvisena, mutta etenkin kuukauden viimeisellä viikolla kevät teki voimallisesti tuloaan Skandinavian eteläosissa. Pohjoismaiden alin lämpötila, -35,2 °C, mitattiin Rovaniemen Apukassa (16.3.). Myös Ruotsissa ja Norjassa mitattiin maaliskuun alussa runsaan 30 asteen pakkasia ja Tanskassakin lämpötila laski -19,1 asteeseen (7.3., Kolding), mikä oli maan koko talven alin lukema. Hyvin lämmintä ilmaa virtasi 26.pv. Tanskaan ja eteläisimpään Ruotsiin. Tuolloin Skoonessa (Lund) mitattu 19,3 °C oli siellä v.1753 alkaneen havaintosarjan uusi maaliskuun lämpöennätys.

Atlantin takana kevät alkoi lämpimänä. Kanadan Torontossa maaliskuu oli ensimmäistä kertaa täysin lumeton vuoden 1845 jälkeen, ja esim. New Yorkin osavaltiossa (Syracuse ja Rochester) ei havaittu lainkaan lumisadetta, kun lunta tavallisesti kertyy noin 40 cm.

Koko maapallon yhdistetty maa- ja merialueiden keskilämpötila oli 13,5 °C, mikä on 0,77 °C 1900-luvun keskiarvoa (12,7 °C) korkeampi. Näin ollen maaliskuu 2010 oli lämpimin havaittu maaliskuu 131 vuoden mittaussarjassa (lähde: NOAA/National Climatic Data Center, USA).

Taulukko: Maaliskuun 2010 ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat vuorokautiset sademäärät eri puolilla maapalloa