Ajantasaiset säätiedot takaavat turvallisen tieliikenteen kaikkina vuodenaikoina

Tieliikenteen turvallisuuteen vaikuttavat monet säätekijät. Eri vuodenajat tuovat mukanaan omat haasteensa, kuten jäiset tiet talvella, rankkasateet syksyllä ja mahdolliset tulvat keväällä.
Ilmatieteen laitoksen yhteyspäälliköt Jesse Heikkilä ja Minna Haikonen sekä ylimeteorologi Henri Nyman ovat työnsä puolesta tietoisia siitä, että sääolosuhteilla on jatkuva vaikutus liikenteeseen.
”Sää vaikuttaa liikenteeseen 24/7. Eri sääilmiöt, kuten kuuraantuminen, musta jää ja kevyt pakkaslumi vaikuttavat suoraan liikenteen sujuvuuteen ympäri vuorokauden”, kertoo yhteyspäällikkö Jesse Heikkilä Asiakaspalvelut-yksiköstä.
Lähes aina liikenteen häiriötilanteissa sää on merkittävässä roolissa. Liikenteen sääennusteet luovat informaatiota mahdollisista ruuhkista ja onnettomuuksista ja auttavat kuljettajia suunnittelemaan reittejään ja välttämään vaaratilanteita.
”Erityisesti häiriötilanteissa kuljettajien toivotaan sopeuttavan liikennekäyttäytymistään olosuhteiden vaatimusten mukaisesti”, yhteyspäällikkö Minna Haikonen Asiakaspalvelut-yksiköstä täydentää.
Meteorologit huomauttavat, että säällä on liikenteeseen myös taloudellisia vaikutuksia. Kustannuksia syntyy tien kunnossapitoon liittyvien toimenpiteiden lisäksi esimerkiksi tieliikenneonnettomuuksista, joihin sää vaikuttaa. “Hyvin ennakoitu ja viestitty säätila tuottaa säästöä myös suuressa mittakaavassa”, Jesse Heikkilä summaa.
Varoitukset valmistavat kuljettajia haastaviin keleihin
Ilmatieteen laitoksen sääennuste on päivittäinen työkalu, joka antaa tietoa tulevista sääolosuhteista. Kuljettajat voivat suunnitella matkansa turvallisemmin, kun heillä on ennakkotietoa esimerkiksi lumisateesta tai jäätävästä tihkusateesta. Erityisen tärkeitä tietoja liikenneturvallisuuden kannalta ovat sateen ja lumen määrä, lämpötila, tuulen voimakkuus ja näkyvyys.
Turvallisuusviranomaisena Ilmatieteen laitos antaa myös varoituksia mahdollisista vaaraa aiheuttavista sääilmiöistä, kuten rankkasateista, lumipyryistä ja voimakkaista tuulista. Tämä auttaa kuljettajia valmistautumaan paremmin vaikeisiin olosuhteisiin. Ilmatieteen laitoksen sääkartat ja visualisoinnit täydentävät tätä kokonaisuutta, tarjoten kuljettajille selkeän kuvan säätilanteesta ja mahdollisista vaaratilanteista.
Ilmatieteen laitoksen tarjoamaa tietoa käytetään monipuolisesti teiden kunnossapidossa ja turvallisuuden ylläpitämisessä. Tiivistä yhteistyötä tehdään muun muassa Väyläviraston, Fintrafficin ja Destian kanssa. Pitkään jatkuvan yhteistyön ansiosta sää- ja kelipalveluiden kehitys on jatkuvaa. Tällä on suora vaikutus tiestön oikea-aikaiseen kunnossapitoon sekä liikenteenohjauksen toimintoihin, ja näin ollen tieliikenneturvallisuuteen. Meteorologien konsultoivat sääpalvelut ovat nykyään merkittävä osa asiakkaille ja yhteistyökumppaneille annettavaa sääpalvelua.
Tilanteet, jotka koskevat periaatteessa koko maata, mutta toteutuvat paikallisesti, ovat haastavia varoituspalveluiden viestimisessä. Kevyen liikenteen osalta varoitusten haasteena on, että havaintoja liukkaista olosuhteista on vaikea saada. Talviaikaan on yleisesti aina liukasta ympäri Suomea. Ylimeteorologi Henri Nyman Turvallisuussääpäivystys-ryhmästä nostaakin esiin kysymyksen siitä, milloin on niin liukasta, että varoituksia tulisi antaa. Säätilan ennustaminen ja muutosten ennakoiminen ovat tässäkin asiassa avainasemassa.
Varoitusjärjestelmien näkökulmasta on haasteellista antaa varoituksia ilman tarkkaa tietoa siitä, miten tiestöä hoidetaan eri puolilla Suomea. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, millaisia kunnossapitotoimia voidaan toteuttaa. Asiantuntijoiden mukaan digitaaliset muuttuvat liikennemerkit ja kiinnostus lomakausiin, kuten pääsiäiseen ja syyslomiin, ovat jatkuvaa kehitystä liikenteen varoitusjärjestelmissä. Järjestelmissä otetaan erityisesti huomioon lisääntynyt liikenne ja erityiset haasteet tieliikenteen vilkkaina aikoina.
Ilmastonmuutos motivoi kehittämään entistä parempia sääpalveluita
Ilmatieteen laitos tarjoaa ajantasaista tietoa siitä, miten ilmastonmuutos muuttaa liikenteen olosuhteita. Tämä tieto on keskeistä esimerkiksi teiden kunnon ylläpidossa ja varautumisessa äärimmäisiin sääilmiöihin. Lämpötilan nousu voi lisätä rankkasateiden ja tulvien riskiä, mikä asettaa entistä suuremman paineen tienpidolle.
Lämpötilan vaihtelut vaikuttavat suolaamisen tarpeeseen ja sään ennustaminen on vaikeaa, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Ilmastonmuutos vaikuttaa myös vuodenaikoihin, kuten syksyn pidentymiseen, mikä vaikeuttaa tieliikennettä pidempien matalapaineiden muodossa. Talven ensilumen määrä voi olla todella suuri ja yllättävä, millä on suoria vaikutuksia liikenteeseen. Tämä huomattiin esimerkiksi vuoden 2023 syksyllä monella paikkakunnalla Suomessa, kun ensilumi satoi erityisen runsaana.
”Kun ilmasto lämpenee, sään vaihtelut voivat olla äkillisiä ja suuria, jolloin kelitilanteet voivat muuttua lyhyellä aikavälillä suurestikin. Sään ja kelin ennustaminen ja kunnossapitotoimenpiteiden oikea-aikainen suorittaminen ovat haastavia tulevaisuudessakin”, Minna Haikonen kertoo.
Säätilan vaihtelut voivat tuoda mukanaan myös lisää kustannuksia, kun eri alueilla on sopeuduttava erilaisiin olosuhteisiin. Kunnossapidon kustannusten arviointi tulevaisuuden osalta on haastavaa, mutta joidenkin tutkimustulosten mukaan kustannukset voivat jopa kasvaa ainakin tietyillä alueilla.
Teknologian avulla saadaan aiempaa tarkempaa tietoa olosuhteista
Ilmatieteen laitos hyödyntää edistynyttä teknologiaa, kuten erilaisia mitta-antureita, satelliittidataa ja tekoälyä, jotta säätiedot olisivat entistä tarkempia ja reaaliaikaisempia. Liikenteen turvallisuus paranee, kun kuljettajat voivat saada tarkempaa tietoa sääolosuhteista ja teiden kunnosta.
”Haluamme lisätä varoitusten ajallista ja paikallista tarkkuutta. Se edellyttäisi varoitusdatan tuottamista hilamuodossa, kuten nykyisin tuotetaan muuta säädataa. Sen avulla voisi tarkemmin varoittaa säästä eri alueille. Konkreettisesti se tarkoittaisi sitä, että kansalaiset näkisivät esimerkiksi kännykästään tarkemmin oman alueensa tilanteen”, Henri Nyman kertoo.
Perinteisten sääennusteiden rinnalle nousevat tulevaisuudessa myös asiakkaiden toimintaan vaikuttavat sääilmiöt, niin sanotut vaikutusennusteet. Esimerkiksi jo nyt voidaan ennustaa kohonnutta liikenneonnettomuuksien riskitasoa tulevien päivien sääennusteen pohjalta. Koneoppimismallit voivat auttaa arvioimaan ajoneuvo-onnettomuuksien riskiä ja jopa todennäköistä määrää maakunnissa.
Vinkit liikenteen käyttäjille: tutustu varoituskarttaan ja säätiedotukseen
Liikenneolosuhteisiin sopeutuminen on myös kuljettajien vastuulla. Asiantuntijoilla on kaikille liikenteen käyttäjille selkeät suositukset: seuraa viiden päivän varoituskarttaa ja huomioi säätiedotus ennen kuin lähdet liikenteeseen. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää talvirenkaiden oikea-aikaiseen käyttöön ja turvavälien säilyttämiseen liikenteessä.
”Varoituskartan ja säätiedotuksen voi vilkaista Ilmatieteen laitoksen verkkosivustolta tai maksuttomasta sovelluksesta”, Henri Nyman muistuttaa.
Suomalaiset voivat omalta osaltaan edistää liikenneturvallisuutta noudattamalla varoituksia ja olemalla valmiita sopeutumaan vaihteleviin olosuhteisiin. Yhteistyöllä ja tiedonjakamisella voidaan luoda turvallisempi tieliikenne tulevaisuudessa, jossa sääolosuhteet eivät ole enää vain haaste, vaan myös mahdollisuus kehittää entistä parempia liikenneturvallisuusratkaisuja.
Suomalainen tieliikenne on jatkuvassa muutoksessa, ja säätiedot ovat keskiössä tämän muutoksen hallinnassa. Ilmatieteen laitos on sitoutunut tarjoamaan laadukkaita ja luotettavia säätietopalveluja, jotka tukevat liikenneturvallisuutta ja sen sujuvuutta kaikissa olosuhteissa.
Jatkuva vuoropuhelu eri sidosryhmien välillä, kuten tie- ja liikenneviranomaisten kanssa varmistaa, että säätiedot palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla suomalaista tieliikennettä.
