Uutinen 7.9.2018

Raumalle avattiin uusi sääasema

Viime vuosina on perustettu muutamia uusia havaintoasemia. Ilmatieteen laitoksen verkostoon kuuluu yhteensä noin 400 asemaa.

Ilmatieteen laitos ja Rauman kaupunki ovat rakentaneet yhteistyössä sääaseman Rauman Pyynpään kaupunginosaan. Rauman keskustaa lähin sääasema on tähän saakka sijainnut Kylmäpihlajalla eli meren keskellä, eikä se siten ole kuvannut sääolosuhteita kaupungissa.

"Uuden sääaseman myötä Raumalla on sekä merellisiä olosuhteita kuvaava merisääasema että kaupungin olosuhteita kuvaava kaupunkiasema", yhteyspäällikkö Riitta Bernström Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Uudella Pyynpään asemalla mitataan ilman lämpötilaa, suhteellista kosteutta, ilmanpainetta, maanpinnan minimilämpötilaa, sademäärää ja lumensyvyyttä.

Rauman kaupunki on tarjonnut Ilmatieteen laitokselle havaintoaseman paikan sekä tehnyt aseman perustukset, kaapeloinnin antureille, vetänyt sähköt ja rakentanut aidan aseman ympärille. Kaupunki tulee myös auttamaan aseman ylläpidossa.

Ilmatieteen laitos on puolestaan suunnitellut aseman sekä meteorologisesti että teknisesti, hankkinut ja asentanut tarvittavat säähavaintolaitteet sekä testannut laitteiston. Ilmatieteen laitos vastaa laitteiden huollosta ja kalibroinnista, kerää havaintodatan ja jakaa sitä sekä valvoo aseman toimivuutta ja havaintodatan laatua.

Sääasema perustetaan tarpeeseen ja sijoitetaan edustavaan paikkaan

Ilmatieteen laitos on perustanut viime vuosina uusia asemia Espooseen, Kittilään, Kuusamoon, Mäntsälään ja Porvooseen. Petäjävedelle ja Kiteelle on pystytetty uudet säätutkat. Ranualle on sijoitettu Maan magneettikentän vaihteluja mittaava magnetometriasema ja Emäsaloon meriveden korkeutta mittaava mareografiasema. Työn alla on sääasemien perustaminen esimerkiksi Sipooseen, Lahteen ja Ähtäriin. Ilmatieteen laitoksen asemaverkostoon kuuluu yhteensä noin 400 erityyppistä havaintoasemaa.

"Havaintoasema perustetaan aina johonkin tarpeeseen, mutta myös maantieteellisesti kattavaan ja paikallisesti sopivaan paikkaan", Bernström sanoo.

Säähavaintoasemat pyritään sijoittamaan avoimelle, luonnollisen kasvuston ympäröimälle kentälle, joka edustaa alueen yleistä ilmastoa. Alueet suojataan tarvittaessa aidalla. Säähavaintopaikan läheisyydessä ei saa olla isoja puita tai rakennuksia. Merellisillä havaintoasemilla, kuten majakoilla, havaintoantureiden sijoitteluun vaikuttaa usein se, mihin niitä on ylipäätään mahdollista sijoittaa.

Muutamia asemia on viime vuosina jouduttu lakkauttamaan.

"Asemia lakkautetaan, jos esimerkiksi ympäristö on muuttunut epäsuotuisaksi mittauksille, havainnontekijä haluaa lopettaa tai asema ei enää voi syystä tai toisesta toimia kyseisellä paikalla", Bernström sanoo.

Erilaisia aseman muutostöitä, esimerkiksi anturien lisäyksiä, tehdään noin 20 asemalla vuodessa.

Lisätietoja:

Säähavainnot: https://ilmatieteenlaitos.fi/saahavainnotIlmatieteen laitoksen havaintoasemat: https://ilmatieteenlaitos.fi/havaintoasemat