Uutinen 4.5.2012

Keski-Aasian valtiot ja Ilmatieteen laitos tiivistävät meteorologista yhteistyötä

Kuva: Eija Vallinheimo

Keski-Aasian valtiot, Uzbekistan, Kazakstan, Tadžikistan, Kirgisia ja Turkmenistan ovat mukana Ilmatieteen laitoksen projektissa, jossa parannetaan alueellista yhteistyötä  koulutuksen ja sääpalvelujen kehittämisen osalta. Projekti on ulkoministeriön rahoittama IKI-hanke ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen parantaminen on yksi sen tärkeimmistä tavoitteista. Ilmatieteen laitoksella on käynnissä monia hankkeita, joilla pyritään kehittämään paikallista osaamista ja kykyä tuottaa ajantasaisia sää- ja ilmastopalveluita.

Ilmatieteen laitoksella tällä viikolla järjestettävän workshopin tavoitteena on parantaa Keski-Aasian alueen maiden valmiutta sopeutua mm. ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Paikalla kokouksessa on maiden hydrometeorologisten laitosten johtoa.– On hienoa olla mukana Keski-Aasian maiden kehitysyhteistyössä ja erityisesti olemme kiitollisia, että saimme osallistujia kaikista neljästä maasta tilaisuuteemme, kertoo Ilmatieteen laitoksen projektipäällikkö Irma Ylikangas.Ilmatieteen laitoksen roolina on viedä maihin suomalaista osaamista ja sekä lisätä maiden välistä koulutusyhteistyötä meteorologian alalla.

Koulutusta ja laitteistojen modernisointia

Suomen ulkoministeriö pitää edelleen Keski-Aasian maiden ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tähtääviä ohjelmia tärkeinä, sillä ilmastonmuutoksella voi olla maissa vakavia seurauksia. Kehitysyhteistyöhön varattu rahoitus tälle alueelle pysyykin samana tulevina vuosina.

Hankkeen tavoitteena on parantaa maiden hydrometeorologisia palveluja ja sen myötä varautumista sään aiheuttamiin luonnonkatastrofeihin. Monissa Venäjästä itsenäistyneissä maissa tarvitaan apua erityisesti havaintolaitteiden nykyaikaistamisen ja työntekijöiden koulutuksen kanssa. Näihin asioihin kiinnitetään vuosina 2011–2013 toteutettavassa hankkeessa huomiota.

– Tavoitteena on vahvistaa Tashkentissa, Uzbekistanissa sijaitsevan WMO:n alueellisen koulutuskeskuksen kapasiteettia ja järjestää pilottikoulutusta tämän päivän mittausteknologioista sekä sääpalveluihin liittyvistä asioista. Kaikkien viiden maan edustajien on mahdollisuus osallistua koulutukseen, Irma Ylikangas toteaa.

–Osaamisen lisääminen sekä investoinnit havaintotoimintaan, tietojärjestelmiin, ennustemalleihin ja palvelujen tuottamiseen eri asiakasryhmille maksavat itsensä takaisin yhteiskunnalle tyypillisesti moninkertaisina, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas toteaa.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Irma Ylikangas, irma.ylikangas@fmi.fi