Uutinen 27.1.2015

Ilmatieteen laitoksen ekspertit vievät osaamista maailmalle

Ilmatieteen laitoksen yhtenä päämääränä on auttaa sisarlaitoksiaan maailmalla kehittymään. Projekteissa työskentelevien eksperttien työ on haastavaa mutta värikästä.
Photo: Shutterstock

Ilmatieteen laitos on auttanut paikallista organisaatiota kehittämään toimintaansa noin sadassa eri maassa, lähes jokaisessa maailman kolkassa. Ilmatieteen laitoksessa tällä toiminnalla on jo pitkä historia, sillä ensimmäinen projekti tehtiin jo 1970-luvulla. Aikaisemmin projektit hoidettiin pääasiassa Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n kautta, mutta nykyisin Ilmatieteen laitoksella on vastuu koko projektin koordinoinnista ja toteutuksesta.Kahdenväliset kumppanuudet on todettu hyväksi toimintatavaksi, koska tavoitteena on auttaa kohdemaan väkeä kehittämään toimintaansa itse. Tämä tapahtuu maihin matkustavien eksperttien avulla, jotka varmistavat että projektin päättyessä laitoksen oma henkilöstö osata ylläpitää, huoltaa ja operoida järjestelmiä sekä tuottaa palvelua omatoimisesti. Tätä toimintatapaa, suomalaisten työmoraalia ja etiikkaa arvostetaan ulkomailla, minkä takia Ilmatieteen laitos on ollut haluttu yhteistyökumppani. 

Apua kaivataan ilmastonmuutoksen edetessä yhä enemmän

Ilmatieteen laitos ja myös Suomen ulkoasiainministeriö näkevät kehitystyön entistä tärkeämpänä ilmaston muuttuessa, sillä monet maat ovat todella haavoittuvia ilmastonmuutoksen edetessä. Ilmatieteen laitoksen vahvuus on se, että Ilmatieteen laitos voi tarvittaessa auttaa kehittämään vaikka koko sääpalveluketjun havaintojen teosta lopputuotteiseen, kuten ajantasaisiin varoituksiin. Parhaimmillaan projektit voivat saada aikaan palveluja, joiden avulla pelastetaan ihmishenkiä tai voidaan vähentää suuria taloudellisia tappioita maissa, jotka ovat esimerkiksi köyhyyden takia erityisen haavoittuvaisia luonnonvoimien edessä.Projektit ovat yksi vastaus Suomelle osoitettuihin ilmastopoliittisiin velvoitteisiin. "Sää ja ilmastoasiat ei ole vain yhden maan asia vaan lisääntynyt tietotaito hyödyttää kaikkia. Esimerkiksi sää- ja ilmastomallit tarvitsevat mahdollisimman hyviä havaintoja globaalisti, joten on myös meidän etu, että havaintoverkosto on laaja ja mahdollisimman hyvä. Samalla testataan myös omaa osaamista ja kehitetään omia tuotteita ja toimintaa", Ilmatieteen laitoksen Asiantuntijapalveluiden päällikkö Harri Pietarila toteaa.

Tuo mukanaan työntekijöille vaihtelevuutta ja erilaisia urapolkuja

Kaikki projektit ovat haastavia jossain vaiheessa, mutta syyt vaihtelevat maasta toiseen. Harri Pietarila kertoo, että tähän mennessä kaikki projektit on saatu hoidettua mallikkaasti, kun kaikkeen on varauduttu niin hyvin kuin se on ollut mahdollista. Haasteet voivat liittyä esimerkiksi maiden hallintoon, mutta myös erilaiset kulttuurit ja poliittiset olosuhteet voivat tuoda haasteita eksperttien toimintaan. Tietysti ulkomaille lähtiessä pitää huomioida myös monenlaiset turvallisuusasiat ja luonnonolosuhteet. Osa asiantuntijoista reissaa paljon ja reissut voivat kestää joitakin viikkoja tai useampia kuukausia yhteen menoon riippuen ekspertin tehtävästä. Toisaalta projektit tarjoavat mahdollisuuden nähdä erilaisia kulttuureja ja paikkoja, joihin ei välttämättä tavallinen turisti eksy.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Harri Pietarila, harri.pietarila@fmi.fi