Uutinen 9.2.2011

Ilmastonmuutos ei ole muoti-ilmiö

Ilmastonmuutos on alan tutkijoiden mukaan vakava koko maapalloa koskeva uhka. Sääolojen vaihtelevuus kuitenkin säilyy ilmastonmuutoksen etenemisestä huolimatta.

Tieteellinen tieto ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista on tärkeää, sillä vain pitkäjänteisen tutkimustiedon avulla voidaan punnita erilaisia sopeutumis- ja hillintävaihtoehtoja. Ilmastotutkijat ovat yksimielisiä siitä, että mikäli kasvihuonekaasujen päästöt koko ajan lisääntyvät, maapallon keskilämpötila jatkaa tällä vuosisadalla nousua 2,0 – 5,4 asteella. Jotta maapallon keskilämpötilan nousu saataisiin rajoitettua kahteen asteeseen, tulisi hiilidioksidipäästöt lopettaa lähes kokonaan vuosisadan loppuun mennessä. Yli kahden asteen lämpenemisen arvellaan aiheuttavan vakavia vahinkoja ympäristölle ja ihmisten toimeentulon edellytyksille.

Suomessa sään vaihtelevuus säilyy

Suomi sijaitsee alueella, jossa lämpenemisen arvioidaan olevan keskimääräistä voimakkaampaa kuin koko maapallolla keskimäärin. Suomessa keskilämpötila nousee päästöjen jatkaessa kasvuaan sadassa vuodessa 3,1 – 7,0 astetta. Talvisin lämpeneminen on voimakkaampaa.

Talvien lauhtumisen myötä lumipeitteisten päivien määrän odotetaan etelässä vähenevän jo lähivuosikymmeninä. Vaikka runsaslumisten talvien todennäköisyys pienenee vähitellen etenkin maan etelä- ja keskiosissa, ne ovat edelleen mahdollisia ilmaston lämmetessä. Kuitenkin yksittäiset lumisateet voivat toisinaan olla myös aiempaa runsaampia. Yksittäisten sään ääri-ilmiöiden ei voida sanoa suoraan johtuvan ilmastonmuutoksesta, mutta ilmastonmuutoksen vaikutus on kuitenkin mukana.Suomen ilmastolle on tyypillistä suuri vaihtelevuus, mikä on edelleen otettava sääolosuhteisiin varautumisessa huomioon. Etukäteen on toistaiseksi mahdotonta sanoa, millainen talvi tai kesä on tulossa, sillä säätä voi tarkasti ennustaa vain  noin reilun viikon eteenpäin.

Lisätietoja:johtaja Mikko Alestalo, puh. (09) 1929 2210, mikko.alestalo@fmi.fi