Uutinen 28.1.2011

WMO: La Nina jatkuu vuoden 2011 ensimmäisten kuukausien ajan

Maapallon sääolosuhteisiin vaikuttava La Nina jatkuu trooppisen Tyynen valtameren alueella.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan maapallon sääolosuhteisiin vaikuttava La Nina jatkuu trooppisen Tyynen valtameren alueella, mutta sen odotetaan heikkenevän seuraavan neljän kuukauden aikana.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan lähes kaikki ennustemallit osoittavat, että La Nina jatkuu ainakin seuraavien 2-4 kuukauden ajan, ja mahdollisesti jopa sen jälkeen. Sen odotetaan kuitenkin heikkenevän voimakkuudeltaan seuraavan neljän kuukauden kuluessa. Sen jälkeisestä El Nino/La Nina vaihtelusta ei ole vielä varmaa tietoa.

La Nina -ilmiöön kuuluu epätavallisen viileä valtameren pintalämpötila trooppisen Tyynen valtameren keski- ja itäosissa. La Nina on vastakkainen El Ninolle, jossa valtameren pintalämpötila on poikkeuksellisen lämmin. Sekä El Nino että La Nina vaikuttavat säähän ja ilmastoon ympäri maapalloa. Molemmat ilmiöt kestävät tyypillisesti 9 kuukautta.

El Nino/La Nina vaihtelu vaikuttaa Tyynenmeren pasaatituuliin. El Nino heikentää itäisiä pasaatituulia ja La Nina voimistaa. El Nino ja La Nina vaikuttavat säähän eri tavoin riippuen siitä minä vuodenaikana ilmiöt vallitsevat. El Ninon vallitessa joulu-helmikuussa Tyynenmeren itäosassa ja Perussa sataa tavanomaista enemmän ja Indonesian tienoilla ja Australian pohjoisosassa on tavanomaista kuivempaa. La Ninan aikaan joulu-helmikuussa Indonesian tienoilla ja Koillis-Australian yllä sataa tavanomaista enemmän ja Etelä-Amerikan länsirannikolla on tavanomaista kuivempaa. Myös USA:n eteläosassa ja Meksikossa voi olla talvella La Ninan aikaan tavanomaista kuivempaa ja lämpimämpää. Suomen säässä El Nino ja La Nina vaihtelut eivät näy.

Käynnissä oleva La Nina on johtanut tavanomaista suurempiin sademääriin osassa Australiaa, Indonesiaa ja Kaakkois-Aasiaa. Tämänhetkisen La Ninan arvellaan liittyvän myös tavanomaista voimakkaampiin sateisiin Etelä-Afrikassa ja tavanomaista kuivempiin säihin Keski-Afrikan päiväntasaajan alueella sekä Etelä-Amerikan kaakkoisosassa.

WMO julkaisee El Nino/La Nina -tiedotteen yhteistyössä amerikkalaisen International Research Institute for Climate and Society (IRI) kanssa. Tiedot kerätään eri asiantuntijoilta ympäri maailman.