Uutinen 10.12.2014

Säätutkilla voi seurata myös lintujen ja hyönteisten muuttoja

Säätutkilla voi havainnoida muutakin kuin sadetta.
Kuva: M. Rosendahl

Säätutkat on kehitetty sateen ja korkealla puhaltavien tuulien mittaamista varten, mutta ne havaitsevat helposti myös hyönteisten, lepakoiden ja lintujen muutot. Ilmatieteen laitos tutki yhteistyössä Helsingin yliopiston sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen kanssa säätutkaverkon tuottamien havaintojen avulla lintuparvien ja hyönteislauttojen liikkeitä 300 metrin – 3 kilometrin korkeudella. Eurooppalaisten sääpalvelulaitosten yhteistyöverkko vaihtaa tosiaikaisesti säätutkamittauksia n. 200 tutkajärjestelmästä OPERA-yhteistyöohjelmassa, jota johtaa Ilmatieteen laitos. Nyt OPERA-ohjelmistokonaisuuteen ollaan asentamassa ensimmäistä lintujen muuttokaikuja tunnistavaa osaa.

"Tutkaverkon mittauskuvissa voidaan havaita vuosittain monia voimakkaita muuttoja, joissa miljardeja hyönteisiä ja lintuja siirtyy maasta toiseen. Aikaisemmin biologisia kaikuja pidettiin vain sademittauksia häiritsevinä ja niistä pois suodatettavina "roskina", mutta nyt tietoja käytetään hyväksi muiden alojen tutkimuksessa", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen.

Lintujen ja hyönteisten tutkamittauksia tarvitaan moneen tarkoitukseen

Biologiselle muuttotutkimukselle ja sen sovelluksille säätutkaverkko avaa uuden suuren tietolähteen. Tutkamittausten avulla voidaan arvioida lintujen muuton voimakkuutta ja esimerkiksi varoittaa lentoliikennettä törmäysriskistä. Lintujen ja hyönteisten muutoissa ilmiönä on vielä monia tuntemattomia seikkoja, joihin säätutkaverkko auttaa vastaamaan. Säätutkien avulla on jo esimerkiksi Suomessa seurattu kirvojen massamuuttoa Suomenlahden yli. Lajinmääritystä ei kuitenkaan voi tehdä edes moderneilla kaksoispolarisaatiotutkilla, vaan hyönteisiä pitää myös pyydystää maastossa. Muuttojen riskinä ovat tuhohyönteisinvaasiot sekä kasvi- ja eläintaudit.

Biologisten kohteiden tunnistaminen säätutkan sadekaikujen joukosta on tärkeää myös meteorologisten tutkatuotteiden laadun kannalta. Sadetuotteista siivotaan pois kaikki biologiset kaiunaiheuttajat. Myös tuulimittauksissa erotellaan toisistaan linnut ja hyönteiset, koska linnut voivat aiheuttaa nopean lentonsa takia suuria virheitä tuulimittauksiin. Sen sijaan tuulen mukana "ajelehtivat" hyönteiset ovat usein hyvä tuulitiedon lähde lämpimänä vuodenaikana sateettomissa tilanteissa.

Tutustu tutkan toimintaan!

Lähiseudun asukkailla on mahdollisuus tutustua 12. joulukuuta käyttöön otettavan uuden Kesälahden tutkan toimintaan tutkatornilla 12.12. klo 12-14. Tutkatorniin mahtuu 5-10 henkilöä kerrallaan. Ulkona voi joutua odottamaan, joten sää otettava huomioon pukeutumisessa.  Lisätietoja: tilaisuudesta: eija.vallinheimo@fmi.fi

Lisätietoja:

Linnut: Ilmatieteen laitos, erikoistutkija Jarmo Koistinen, puh. 050 5635166, jarmo.koistinen@fmi.fi

Hyönteiset: Helsingin yliopisto, laboratorioteknikkoMatti Leskinen, Ilmakehätieteiden osasto, puh. 02941 911 (vaihde), matti.leskinen@helsinki.fi