Uutinen 29.4.2016

Verkkosivuiltamme tietoa puutarhureille

Verkkosivuiltamme löytyy runsaasti kotipuutarhureillekin hyödyllistä tietoa esim. kasvukauden alkamisesta, maanpinnan alimmista lämpötiloista ja kasvillisuusvyöhykkeistä.

Tutustu kasvuvyöhykekarttaan

Suomi jaetaan kasvillisuudeltaan kahdeksaan vyöhykkeeseen hedelmäpuiden ja puuvartisten koristekasvien menestymisen suhteen. Lisätietoa kasvuvyöhykkeistä sekä esimerkiksi paikallisen pienilmaston vaikutuksesta kasvillisuuteen:

Lämpötila maanpinnassa

Tiesitkö että Ilmatieteen laitos mittaa lämpötilaa myös läheltä maanpintaa?  Maanpinnan alimman lämpötilan mittaus tehdään kesäkaudella joka yö 5 senttimetrin korkeudella maanpinnasta. Maanpinnan alin lämpötila kertoo termisellä kasvukaudella hallan toteutumisesta. Havaintotiedosta on hyötyä maanviljelijöille ja puutarhureille.

Viimeisimmän viikon osalta alimman maanpintalämpötilan havainnot on lisätty verkkopalveluumme tänä keväänä. Havainnot ovat nähtävissä Paikallissää-sivulta Havaintojen vuorokausiarvot-välilehdeltä. Tiedot ovat saatavissa noin sadalta havaintoasemalta, joissa kyseinen mittaus tehdään.

Termisen kasvukauden seuranta

Terminen kasvukausi alkaa, kun lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli +5 asteen. Koska keväällä vuorokauden keskilämpötila voi vaihdella pitkään +5 asteen molemmin puolin, tilannetta seurataan 10 vuorokauden ajan ennen kuin kasvukausi määritellään alkaneeksi.

Ilmatieteen laitos seuraa kasvukauden alkua vuosittain. Tänä vuonna kasvukausi alkoi eteläisimmässä Suomessa huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

Tunnetko hallan määritelmät?

Halla = maanpinnalla yön alin lämpötila laskee nollan alapuolelle.Ankara halla = lämpötila maanpinnassa laskee alle 4 pakkasasteeseen.

Lue lisää

Miten terminen kasvukausi määritellään?

Havaintosuureet: mitä ja miten säähavaintoja teemme?

Ilmakehä ABC -säätermien selityksiä