Uutinen 24.2.2016

Ilmatieteen laitos auttanut Fidžiä varautumaan äärisääilmiöihin

Yhteistyössä Fidžin ilmatieteen laitoksen kanssa on ollut tavoitteena mm. vähentää hirmumyrsky Winstonin kaltaisten luonnononnettomuuksien aiheuttamia vahinkoja.
Kuvat: Matti Eerikäinen

Paikallisten lehtien mukaan useita kymmeniä ihmisiä on kuollut hirmumyrsky Winstonin iskiessä saaristovaltio Fidžiin eteläisellä Tyynellä valtamerellä. Trooppisen syklonin keskus kulki Fidžin kahden pääsaaren välistä ja oli selvästi seudulla voimakkain havaittu hirmumyrsky. Alustavien tietojen mukaan se on jopa koko eteläisen pallonpuoliskon voimakkain ikinä mitattu hirmumyrsky. Syklonin keskuksen ympärillä keskituuleten arvioitiin olleen noin 64 m/s ja puuskissa n. 82 m/s. Vielä Fijille rantautuessaan puuskat olivat 80 m/s. Kovat tuulet aiheuttivat Fidžillä tuulivahinkojen lisäksi pahoja tulvia. Esimerkiksi Nadin kaupungissa joki tulvi kaupungin keskustaan aiheuttaen suuria aineellisia vahinkoja.

Trooppisia hirmumyrskyjä kutsutaan eri nimillä eri puolilla maailmaa, mutta ne noudattavat kaikki käytännössä samanlaista 5-portaista voimakkuusluokittelua. Trooppiset syklonit esiintyvät paitsi Eteläisellä Tyynellämerellä myös Intian valtamerellä, Arabianmerellä ja Bengalinlahdella aina Bangladeshiin ja Intian rannikoille sekä Kaakkois-Afrikkaan asti.  Winston kuului kovimpaan 5-luokkaan.

Ilmatieteen laitos on ollut kehittämässä Tyynen valtameren saarten sääpalveluja

Ilmatieteen laitos on ollut kehittämässä Tyynen valtamerten saarten (Cook-saaret, Fidži, Kiribati, Marshall-saaret, Mikronesia, Nauru, Niue, Palau, Papua Uusi-Guinea, Salomon-saaret, Samoa, Tonga, Tuvalu ja Vanuatu) sääpalveluja lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien. Ilmatieteen laitos pyrkii parantamaan kansallisten sää- ja ilmastopalveluiden tasoa ja varautumaan ilmastonmuutokseen.

Tyypillisessä hankkeessa keskitytään ennakkovaroitustoiminnan kehittämiseen, mikä sisältää koulutusta ja yhteistyötä sää- ja ilmastohavaintojen, tietoliikenteen, numeeristen mallien, datan käsittelyn, ennustustoiminnan, varoitusten räätälöinnin ja lopulta varoitusten vaikuttavuuden kehittämiseksi. "Esimerkiksi Fidžille asennettiin vuonna 2014 Ilmatieteen laitoksella kehitetty meteorologien käyttöön tarkoitettu työasema ja sääennusteiden tuotantojärjestelmä, SmartMet", Ilmatieteen laitoksen meteorologi ja projektipäällikkö Matti Eerikäinen kertoo.

"Hirmumyrsky Winstonia koskevat sääennusteet ja varoitukset olivat tarkkoja, mutta syklonin voima oli tällä kertaa valtava. Jo lokakuussa Fidžin meteorologian laitos varoitti, että hirmumyrskykaudesta tulee normaalia voimakkaampi mm. lämpimien merivesien takia", Matti Eerikäinen toteaa. 

Ilmatieteen laitoksen meteorologien työtä maailmalla vastaavissa projekteissa voi seurata "Meteorologiaa maailmalla" -blogista: http://blog.fmi.fi/meteorologiaamaailmalla.

Lisätietoja:

Meteorologi Matti Eerikäinen, puh. 040 703 1434, matti.eerikainen@fmi.fi