Uutinen 19.8.2019

Kirgisiaan nousi automaattinen sääasema suomalaisvoimin

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoita oli mukana tekemässä jäätikkötutkimusta Keski-Aasiassa.
Kuva: Magdalena Brus

Tutkimusmatkan kohteena oli Turgan-Aksuu-jäätikkö Tien Shan -vuoristossa itäisessä Kirgisiassa. Suomalais-kirgisialais-tadžikistanilainen retkikunta tutki jäätikköä, jotta Kirgisian sää-, ilmasto- ja ympäristötietoa voidaan lisätä ja vahvistaa maan varoitusjärjestelmiä.

Kirgisian ja Tadžikistanin hydrometeorologiset laitokset aloittivat syksyllä 2018 vuosien tauon jälkeen maiden jäätiköiden tilan seurannan Ilmatieteen laitoksen tukemana osana 3-vuotisia FINKMET II- ja FINTAJ II -projekteja. Työn rahoittaa Suomen ulkoministeriö IKI-kehitysyhteistyöinstrumentilla. Kirgisiassa on yli 8 000 jäätikköä, mutta niistä vain 13 prosentin tilaa seurataan resurssien niukkuuden takia.

Viimeisin tutkimusmatka Kirgisiaan suuntautui heinä-elokuussa Turgan-Aksuu-jäätikölle, joka sijaitsee Tien Shanin vuoristossa noin 70 kilometrin päässä Kiinan rajalta. Jäätikkö on kuuden neliökilometrin laajuinen, ja se on paikallisille asukkaille tärkeä juomaveden, vesivoiman ja maatalouden kasteluveden lähde. Sulavan jäätikön aiheuttama kohonnut tulvariski toisaalta uhkaa alueen asukkaita. Jäätikön käyttäytymistä onkin äärimmäisen tärkeää ymmärtää, jotta voidaan ennustaa siinä tulevaisuudessa tapahtuvia muutoksia.

Turgan-Aksuu-jäätikkö sijaitsee lähes neljän kilometrin korkeudella meren pinnasta. Osa tutkijoista jatkoi yli neljän kilometrin korkeuteen tekemään kokeita alueelle, jossa jäätikkö ei sula ja jota peittää lumi ympäri vuoden.

Retkikunnan tärkeimpiin tehtäviin kuului pystyttää jäätikköalueen alapuolelle automaattinen sääasema, jolla mitataan muun muassa ilman lämpötilaa, kosteutta, ilman painetta, tuulen suuntaa ja nopeutta, lumen syvyyttä, kosteutta sekä auringon säteilyä. Ennen havaintoaseman pystyttämistä näitä tietoja ei ole saatu alueelta lainkaan. Asemalta saatavan datan avulla on helpompi havaita alueen ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Asema myös parantaa sääennusteiden tarkkuutta.

Jäätikköä kartoitettiin myös droonien avulla: retkikunnan kolme droonia lensi jäätikön yllä ja keräsi dataa, jota voidaan verrata eri vuosiin. Näin saadaan tietoa jäätikön laajuudessa tapahtuvista muutoksista. Lisäksi retkikunta mittasi jäätikölle kertynyttä lunta ja vertasi jäätikön tilaa vuoden takaiseen. Paikoin jää oli sulanut niin paljon, että viime vuonna pystytetyt mittauskepit olivat tulleet näkyviin jo neljän metrin matkalta.

Kuva: Magdalena Brus

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Antti Wemberg, Ilmatieteen laitos, antti.wemberg@fmi.fi, puh. 046 922 3117.

FINKMET- ja FINTAJ-hankkeita koordinoi Ilmatieteen laitoksen kansainväliset projektit -ryhmä

Alkuperäinen juttu Kirgisiasta (englanniksi)

Blogikirjoitus samalta tutkimusmatkalta (englanniksi)

Kirjoitus viimevuotisesta tutkimusmatkasta Kirgisiaan Meteorologiaa maailmalla -blogissa

Lisätietoa IKI-instrumentista ulkoministeriön sivuilla