Uutinen 20.2.2024

ERS2-satelliitin putoamista seurataan tarkasti myös Suomesta

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kaukokartoitukseen käyttämän ERS-2-satelliitin on arvioitu putoavan Maan ilmakehään keskiviikkona 21.2. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus ja Ilmatieteen laitos ovat tiiviisti mukana avaruusromun liikkeiden ennustamisessa ja seurannassa.
ERS-2-satelliitti. Kuva: ESA

Valtaosa ERS-2-satelliitista tulee tuhoutumaan syöksyessään ilmakehään, ja vain pienen osan on arvioitu selviävän Maahan asti. Osa satelliitin ratakierroksista kulkee Suomen ylitse, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan mahdollisuus satelliitin osien putoamisesta Suomeen on pieni. Myös riski joutua putoavan avaruusromun alle on vähäinen.

Satelliitin putoamisen seuranta on osa vastuullista avaruusromun hallintaa, jonka tavoitteena on minimoida mahdolliset vahingot sekä avaruudessa että Maan pinnalla. Suomesta seurannassa ovat kiinteästi mukana Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus sekä Ilmatieteen laitos. Ne ovat keskeisessä roolissa Euroopan avaruusturvallisuuden parantamisessa.

”Meillä Suomessa on merkittävää osaamista avaruusromun seurannassa ja pystymme reagoimaan mahdollisiin uhkatilanteisiin nopeallakin varoitusajalla. Parhaillaan Metsähovin tutkimusasemalla kehitetään menetelmiä, joiden avulla voidaan mitata ja ennustaa avaruusromun liikkeitä entistä tarkemmin”, kertoo tutkimusryhmäpäällikkö Jouni Peltoniemi Maanmittauslaitoksesta.

Avaruusturvallisuus on kansainvälistä yhteistyötä

Vuodesta 2022 Suomi on ollut eurooppalaisen avaruusturvallisuuden ja seurantayhteisön (EUSST) virallinen jäsen. Suomen osuutta johtaa Ilmatieteen laitos kumppaninaan Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus. EUSST:n tavoitteena on rakentaa globaalia tilannekuvaa ruuhkautuvasta lähiavaruudesta satelliittien ja avaruusromun törmäysten välttämiseksi. Yhteistyö mahdollistaa törmäysvaroitukset ja väistöohjeet satelliiteille sekä tarkemmat avaruusromun putoamisennusteet.

Ilmatieteen laitoksella on jo toiminnassa ympärivuorokautinen avaruussään päivystys.

”Avaruussääpäivystäjät odottavat innokkaina, että pääsevät laajentamaan toimenkuvaansa kiertoradoilla olevien kappaleiden seurantaan”, sanoo avaruussäätutkimuksen ryhmäpäällikkö Tiera Laitinen Ilmatieteen laitokselta.

”Tiimimme valmistelee parhaillaan Avaruustilannekeskuksen perustamista Ilmatieteen laitoksen, Maanmittauslaitoksen ja Puolustusvoimien yhteistyönä. Avaruustilannekeskuksen myötä pystymme seuraamaan satelliitteja ja avaruusromua järjestelmällisesti ja tarjoamaan niistä tietoa nykyistä kattavammin viranomaisille, suomalaisille satelliittien omistajille ja muille kiinnostuneille”, Laitinen lisää.

Lisätietoja:

Jouni Peltoniemi, tutkimusryhmäpäällikkö, Maanmittauslaitos jouni.peltoniemi@maanmittauslaitos.fi, +358 50 465 4953

Tiera Laitinen, ryhmäpäällikkö, Ilmatieteen laitos tiera.laitinen@fmi.fi, +358503803279

SatelliititAvaruus